Marx měl pravdu, soudí v jihoindické Kérale

Komunistická strana a komunismus, to jsou v našich končinách pojmy zatížené odkazem minulých desetiletí. Zavedeme vás na místo, kde podobnou historickou zkušenost nemají, a významy slov komunistická strana a komunismus jsou tedy jiné.

Jihoindický stát Kérala byl před 55 lety první zemí na světě, kde se komunistická strana dostala k moci výhradně demokratickou cestou vítězstvím v řádných volbách. Má za sebou řadu úspěchů a populární je tam dodnes. Což je vidět na každém kroku.

Nad Indickým oceánem zapadá slunce a moře šumí. Tohle divadlo láká turisty do restaurací na okraji vysokého útesu. V jedné z nich sedí mezi hosty sám majitel, který je pro mě těžko pochopitelným úkazem. Věnuje se soukromému podnikání a zároveň je voličem komunistické strany.

Komunistická vláda prý zemi přinesla vyspělost

„V Kérale fungují komunisti jako demokratická strana, která je mezi lidmi velmi oblíbená. Když se dostane k moci, nijak si ji neuzurpuje a za pět let ji většinou zase střídá opozice, což se stalo zrovna loni. To je rozdíl mezi zdejším komunismem a tím, co znamenal ve vaší evropské historii,“ říká. „Podnikatelé tu volí komunisty běžně, protože nehrozí, že by soukromému podnikání házeli klacky pod nohy. Naopak ho podporují.“

„Komunistická strana odvedla kus dobré práce, když Indie získala nezávislost. Máme tu například 99procentní gramotnost. Kerála je teď jednou z nejvyspělejších částí země i díky komunistické vládě,“ vysvětluje velmi přesvědčivě Šamnad Šah, restauratér, ale i hoteliér z letoviska Varkala.

Komunisty volí v Kérale podnikatelé i věřící

Aby těch neuvěřitelných kombinací nebylo málo, kromě podnikatele a komunisty je to také muslim. V Kérale, kde komunistická strana vládne poměrně často, je mimo mešit k vidění hlavně řada pompézních a novotou vonících křesťanských kostelů, které rostou jako houby po dešti.

Náboženství tu do politiky nezatahují

„Naše strana nedělí lidi na věřící a nevěřící. Kostely se samozřejmě stavějí z církevních a obecních, nikoli z vládních peněz. Mezi křesťany a muslimy se tu také nejvíce drží antikomunistické nálady, takže našimi voliči jsou převážně hinduisté z nižších kast. To proto, že usilujeme, aby každý mohl vést solidní život a lidé si byli co nejvíce rovni,“ říká mi Thomas Isaac, doktor ekonomie na Nehrúově univerzitě v Dillí a ještě před půl rokem ministr financí státu Kérala.

„Náboženství však do politiky nezatahujeme. Rozlišujeme lidi jedině podle třídního původu na kapitalisty a velkostatkáře na jedné straně a dělníky a rolníky na straně druhé. Nás volí pochopitelně hlavně ti druzí,“ doplňuje ekonom.

Thomas Isaac, bývalý komunistický ministr financí státu Kérala, ve své pracovně

Setkal jsem se s ním ve městě Alleppey, které je vstupní branou ke zdejšímu proslulému systému vodních kanálů a tišin. Vysoce postavený člen marxisticky orientované Komunistické strany Indie, vzdělaný a kultivovaný šedesátník, umí vyprávět velmi poutavě.

Lepší svět a demokracie v jediném balení

Našince jen trochu zamrazí, když tu a tam protne konverzaci klasický marxistický výraz jako třeba „třídní nepřítel“. Také historka o pozemkové reformě, kterou komunisté kdysi sebrali půdu velkostatkářům, aby ji mohli přerozdělit lidem, kteří tím získali možnost obživy, vyvolává různé asociace z dějin československého komunismu. Na jihu Indie, ve společnosti převážně zemědělské, našel komunismus své opodstatnění.

„Kérala ukazuje, že je možné tvořit lepší svět a přitom zachovat demokracii. Tajemství spočívá v tom, že necháte společnost aktivně zasahovat do chodu státního aparátu. To je recept státu Kérala a lekce pro zbytek světa,“ vzkazuje přední indický komunista z oblasti, kde doslova na každém kroku spatříte rudé vlajky se srpem a kladivem nebo plakáty s tvářemi Marxe, Engelse i Lenina.

Kérala, první stát s demokraticky zvolenou komunistickou vládou na světě

Před pár dny totiž skončila celostátní konference zdejší komunistické strany. Její heslo znělo výmluvně: „Marx měl pravdu“.

Kérala není pouze zemí, v níž – pro Evropany překvapivě – ve volbách často vítězí komunistická strana, ale i značným turistickým lákadlem. Jana Martínková, autorka knihy O zlatém vejci, Brahmovi a vesmírných světech, v rozhovoru s Vladimírem Krocem upozorňuje: „Kérala je podle mě jednou z nejkrásnějších indických zemí.“


Zvětšit mapu: Kérala se nachází na jihu Indie

autor: jkb
Spustit audio