Klára Stejskalová: Berlín slaví, i když roky nesedí

Berlínský starosta Klaus Wowereit představil plány na letošní oslavy 775. výročí založení Berlína. Měly by být bez ideologického balastu, který výročí v minulosti provázel. I tak se kolem založení německého hlavního města nabízí řada otázek.

Berlín to nemá se svými dějinami nijak jednoduché. Není zdaleka tak starý jako třeba Paříž nebo Vídeň, o Římě ani nemluvě. Za datum založení dnešní německé metropole je považován 28. říjen 1237. Právě z tohoto dne pochází první písemná zmínka o městě – konkrétně jistá listina o uzavření smlouvy mezi braniborským markrabětem a biskupem ohledně stanovení desátku.

Podle některých historiků však tohle datum určil Josef Goebbels, aby se v roce 1937 mohlo slavit sedmisté výročí založení města. Berlín byl tehdy oslavován jako centrum německé říše založené Germány. To, že v roce 1237 se v oněch listinách píše o Kolínu, mistry propagandy netrápilo.

Využít založení Berlína se o padesát let později nezdráhali ani soudruzi z NDR. Do východoněmecké metropole tekly peníze z celé země. Opravovaly se fasády, rekonstruovala a dostavovala se jediná historická část Nikolaiviertel.

Vše vyvrcholilo obrovským alegorickým průvodem. Slavila celá země. Tedy celá… Jen její východní část.

Zato v Západním Berlíně si dlouho lámali hlavu, jak se k založení města postavit. Vždyť Západní Berlín byl jen jakýmsi ostrovem uprostřed NDR. Navíc nechtěli zavdat sebemenší záminku ke srovnání s nacistickou minulostí.

Tradiční a v Německu velmi oblíbené pochody s pochodněmi byly rezolutně zamítnuty. Nakonec vymysleli říční regatu na Sprévě.

Současný starosta Wowereit, někdy také přezdívaný „párty boy“, vládne berlínské radnici 11 let. Osmistého výročí se asi ve funkci nedočká. A tak se rozhodl k oslavám 775 let.

Nenechal se odradit ani novými archeologickými nálezy, podle kterých je osídlení Berlína přeci jen staršího data. Nelze každou chvíli přepisovat učebnice, tvrdí. A tak se letos bude slavit.

Sympatické na tom je, že letošní oslavy proběhnou v duchu, který je pro dnešní Berlín typický. Německá metropole se představí jako tolerantní město otevřené nově příchozím. Vždyť azyl tu nalezli jak hugenoti, tak i čeští protestanti. Mimochodem právě před 275 lety, takže slavit se bude i ve čtvrti Neuköln – v české vesnici.

autor: kls
Spustit audio