Ve filmu se tu zabíjelo pro pár babek. Nyní sem jezdí turisté

Film je továrna na sny. Jeho prostřednictvím jsme se často vydávali například i na nedosažitelný Divoký západ. Jenže jsme neopustili Evropu. Ty nejslavnější snímky se točily právě na starém kontinentu, přesněji na jihu Španělska, v Andalusii.

Před sebou vidím opravdové westernové městečko. Je to El Paso – přesně takové, jaké se objevilo ve filmu Pro pár dolarů navíc. V pravé poledne nenajdete na ulici jedinou postavu. Pak se najednou z baru vyřítí několik pistolníků. Opravdová přestřelka nás zřejmě nemine.

A opravdu, už je to tady. Pár kovbojů padne na zem, další sedají na koně a mizí v prachu. Obecenstvo tleská a děti křičí nadšením.

Jsme v parku zvaném Mini Hollywood. Právě tady, na pozadí kulis westernového městečka, nám kovbojové ukazují, jak se střílí z koltu, jezdí na koni a také jak se z něj padá. Mnozí se věnují profesi kaskadéra a pistolníka desítky let.

„Jako kaskadér pracuji už 34 let, ale u filmů, které se tady točily, jsem se motal už před 44 lety ještě jako dítě. Naučil jsem se všechny triky filmových kaskadérů a rád je tady předvádím,“ vysvětluje mi Pedro. Nasedá na koně a připravuje se na další přestřelku.

Rajčata a spaghetti westerny k sobě patří

Každá cesta může mít mnoho podob. Cestování prý znamená setkávání se s lidmi jiných věků. Další v něm vidí objevování nových neznámých míst – i takto bych mohl svou cestu do Andalusie, přesněji do oblasti Almerie, vnímat.

Ale já jsem chtěl navíc ještě cestovat v čase, vzpomínat na filmy, které jsem tak miloval, ocitnout se v jejich kulisách a doslova si na ně sáhnout. Celou cestu na jih mi v autě hrál Ennio Morricone, respektive jeho nezaměnitelná hudba ze všech těch spaghetti westernů, které se v okolí Tabernas kousek od Almerie točily.

V Mini Hollywoodu se mnozí živí jako kaskadéři a pistolníci už řadu let

Když přijíždíte k Almerii, uvědomíte si úžasný paradox. Právě tady se pěstují rajčata snad pro celou Evropu. Všude vidíte jakési skleníky, díky klimatu tu rajčata rostou dobře i v zimě. A rajčata přece ke spaghetti westernům logicky patří.

V El Pasu se dám do řeči s dalším z pistolníků. „Točila se tady spousta filmů třeba s Budem Spencerem. Steven Spielberg tady natáčel Indiana Jonese a poslední křížovou výpravu, točil se tady také Asterix. Pro nás představují hlavní živobytí především westerny. Turisté sem jezdí hlavně kvůli těmto filmům, a proto jim připravíme několik přepadení bank nebo krádeží koní a samozřejmě nějaké přestřelky,“ dodává další z kovbojů.

V hlavní roli příroda

„Tady v Almerii je všechno autentické, hraje tady jenom příroda. Je snadné tu natáčet, protože tu kolem sebe nevidíte žádné stopy civilizace. Nebo snad ano? Vypadá to tady naprosto stejně jako před 50 lety, proto se tu mohou točit westerny, ale i jiné filmy,“ vysvětluje mi Enrique. Ještě mi zapíská ústřední melodii z jedné z dolarových trilogií.

Za svými sny sem cestuje více bláznů. Jednoho z nich potkávám poměrně brzy. Beru ho s sebou na druhou atrakci, což je vesnička Fort Bravo asi o dva kilometry dále. Je naprosto opuštěná. Občas tu narazím na nějakého osamělého turistu stojícího před barem a vzpomínajícího, kde se záběr právě této budovy objevil.

Pierre je Francouz, který se prý zná i s Pierrem Bricem. Ale nebyl to Vinnetou, nýbrž westerny, kterého ovlivnily, takže od mládí jezdil na koni a střílel.

Na jihu Španělska vznikla celá řada filmů Sergia Leoneho, dodnes to sem láká turisty

„Už více jak pětadvacet let dělám v Almerii kovboje. Hodně jsem sem v minulosti jezdil kvůli práci, ale před třinácti lety jsem se tu usadil natrvalo. Návštěvníků je tady stále více z Německa a Nizozemska, ale jezdí sem i Francouzi, vy jste první z bývalého Československa,“ říká.

Film Tenkrát na Západě vznikl vlastně náhodou

Fort Bravo, kterému se oficiálně říká Texas Hollywood – možná proto, že tady najdete krásnou bílou vesničku jako někde na hranicích Texasu a Mexika z poloviny 19. století – je jen mezizastávkou. Zbývá poslední díl cesty – místo zvané Western Leone.

Když Sergio Leone dokončil poslední díl z dolarové trilogie, chystal se toto téma odložit navždy. Považoval ho za vyčerpané. Ale v Americe měly tyto filmy stále obrovský úspěch a vydělávaly spousty peněz.

Tak dostal Leone tři milióny dolarů, naprosto volnou ruku a možnost natočit si, co bude sám chtít. Víceméně náhodou tak vzniklo jedno z nejbrilantnějších děl světové kinematografie, jehož hlavní dějovou linii načrtl tehdy 28letý Bernardo Bertolucci. Ještě dnes stojí kousek od Tabernas impozantní McBainova farma, kde se odehrály klíčové scény filmu Tenkrát na Západě.

Návštěva míst, kde vznikaly nejslavnější filmové westerny, pro reportéra Jana Šmída znamenala splněný sen. I to přiznává v rozhovoru s Vladimírem Krocem. Ten se jej zeptal nejen na to, jak tato místa vypadají dnes, ale například i jak často se potkává s Claudií Cardinalovou.


Zvětšit mapu: do Fort Brava míří řada westernových nadšenců

autor: jšm
Spustit audio