Viva Leone! Film Tenkrát na Západě vysloužil režisérovi nesmrtelnost

Zřejmě nejslavnějším westernem, který kdy vznikl, je Tenkrát na Západě. Napadlo vás někdy, zda ještě existuje McBainův ranč? Stojí nádraží, na kterém pistolníci čekali na Charlese Bronsona? A co městečko Flagstone? Dá se v něm jít do baru?

Když jsem před mnoha lety mířil k Monument Valley, narazil jsem jen kousek od tohoto mytického místa na městečko s názvem Sweetwater. Sergio Leone podle něj pojmenoval ranč, který stojí dodnes.

Vlastně ho najdete kousek od hlavní silnice. Když ho porovnáte s tím, který hrál ve filmu, zjistíte, že zůstal téměř identický. Ostatně potvrdí mi to jeden ze čtyř pistolníků, kteří čekají na turisty, aby jim něco předvedli. Ze mě toho moc nekouká, ale jsou příjemní.

„Toto je autentický ranč, který hrál klíčovou roli ve filmu Tenkrát na Západě. Nic se nezměnilo uvnitř ani zvenku. Pojďte se podívat,“ vybízí mě a já mířím dovnitř.

Okamžitě mě upoutá výrazný pilíř. Snažím se vybavit si ho v nějaké scéně. „Tento sloup je pravý. Právě tady se odehrála scéna s Henry Fondou a Claudií Cardinalovou. Tady stál on a tady ona, když vešel dovnitř. Vlastně se toho v interiéru natáčelo dost, ale hlavní scény se točily venku,“ říká pistolník.

Když kladný hrdina přichází o svatozář

Jednu z nich si vybavujete zcela jistě. Pět pistolníků směřuje k malému klukovi. Kamera je snímá zezadu – divák ještě nesmí vědět, kdo je oním bezcitným vrahem.

Leone přesně věděl, jaký divácký efekt bude jeho záměr mít. Proto vybral muže, který dosud hrál pouze samé kladné role, který zkrátka představoval ztělesněné dobro. Kamera ho najednou objede a divák strne v naprostém úžasu – panebože, to je přece Henry Fonda! Stejně jako by u nás divák v podobné situaci při pohledu do tváře masového vraha hlesl naprosto šokován – ježíšmarjá, vždyť to je Zdeněk Svěrák!

„Charles Bronson natáčel pouze tady a kousek od města Guadix. Tam se točila známá scéna příjezdu vlaku. Finále – závěrečný souboj – vznikalo tady za domem,“ potvrzuje mi jeden z místních.

Městečko za 250 tisíc dolarů je dnes v troskách

Asi 80 kilometrů odtud se nachází Flagstone. Tedy to, co z něj zbylo. Projíždíme pouští, až narazíme na ruiny. Stejně jako Ed Bain měl vizi nádraží, tak i Leone měl svůj sen. Uprostřed pouště postavil město Flagstone. Stálo ho 250 tisíc dolarů, tedy více než celý film Pro hrst dolarů.

Claudia Cardinalová vystupuje z vlaku, a když na ni nikdo nečeká, jde do nádražní haly zeptat se na cestu. Kamera ve fantastickém záběru stoupá nad budovu a ukazuje v celé kráse Flagstone. Objevuje se jako celek v jednom jediném záběru.

Perfekctionista Leone, sběratel starožitností se smyslem pro detail, věděl dobře, jak klíčový je tento záběr. A neváhal kvůli němu postavit celé městečko.

Jako cesta do dětství

Procházím se místy, kudy jel vůz s vozkou chechtajícím se při slově Sweetwater. Dnes je tu asfaltka. Ještě tu zbyly trosky budovy s hodinami, kde se skrýval střelec útočící na Franka. Pár dalších rozpadlých stavení – a jinak nic.

Pomník Sergia Leoneho stojí ještě o kousek dál – na nádraží, kde čekali tři muži na Charlese Bronsona. Ennio Morricone, jehož hudbu hrál Leone už při natáčení, tady nakonec nepoužil tu, kterou složil. Nechal pouze vrzat mlýn.

Dnes z nádraží nezbylo takřka nic. Už i pražce jsou pryč. Zůstaly jen koleje a jediná budova. A vzpomínky milovníků westernů, kteří jako by se vrátili do míst svého dětství.

Mohl to být právě jeden z nich, kdo pocity nás všech vyjádřil jedním jediným činem. Na bílou osamělou budovu uprostřed nekonečné roviny s kolejemi nastříkal červeným sprejem vše vystihující nápis, který tu zřejmě zůstane navždy: Viva Leone!


Zvětšit mapu: nedaleko Tabernas se natáčely scény z McBainovy farmy

autor: jšm
Spustit audio