Americký boháč se zruinoval, když chránil pobřeží Atlantiku

Američané dokázali zdevastovat rozsáhlá území nemilosrdnou industrializací. Na druhou stranu mezi nimi najdete také podobně nemilosrdné a velmi odhodlané bojovníky za záchranu životního prostředí. Kupříkladu muž, který se může směle považovat za jednoho z předchůdců dnešních ekologů, svůj život i velký rodinný majetek zasvětil záchraně původní podoby kousku Atlantického pobřeží.

O vysoké útesy se tříští vlny chladného Atlantiku. Členité a skalnaté pobřeží státu Maine nepůsobí při pohledu z lodi moc pohostinně. Není se asi moc co divit tomu, že první francouzští badatelé dali tomuto kraji název L’Isle de Monts Déserts – Ostrov opuštěných hor.

Nepopiratelná romantika zdejší scenérie začala v 19. století lákat bohaté rodiny z velkých měst. Ty si právě tady začaly budovat honosná letní sídla. Uchytil se proto jiný název – Acadia. Dá se volně přeložit jako kraj klidu a míru.

Acadia nesmí ztratit svůj charakter, rozhodli se zámožní Američané

Význačným představitelem honorace na Acadii byl jistý George B. Dorr. Rodiče mu dali do vínku bohatství získané investicemi v textilním průmyslu . Mladý George vystudoval Harvard a Oxford. Procestoval Evropu, ale nejvíc se zamiloval do drsné krajiny Ostrova opuštěných hor. Rozhodl se na něm trávit většinu času.

Jedna věc mu dělala starost: rostoucí popularita hrozila změnit Acadii k nepoznání. Proto se spolu s podobně smýšlejícími sousedy rozhodl k akci.

Sonya Bergerová ze správy dnešního Národního parku Acadia popisuje: „V roce 1901 se dala dohromady skupina lidí z okolí. Někteří z nich byli velmi zámožní. Obávali se, že se tady bude stavět tak dlouho, až Acadia ztratí svůj jedinečný charakter. Darovali půdu a pořádali sbírky na nákup dalších pozemků. Z těchto darů později vznikl náš národní park.“

Do záchranné akce se zapojil i jeden z Rockefellerů

George Dorr nebyl jediným autorem projektu, spíš jeho duší a hybatelem. Pomohl třeba přesvědčit i boháče mezi boháči, aby přispěl svou troškou do mlýna. John D. Rockefeller junior, syn zakladatele slavné dynastie průmyslníků a bankéřů, daroval na spontánně vznikající národní park milióny dolarů v době, kdy milión ještě opravdu znamenal velký majetek.

Po letech sbírek a přesvědčování úřadů věnovala nadace získané pozemky federální vládě. V roce 1919 přijal kongres zákon, který na Ostrově opuštěných hor zřídil národní park. Ten byl nejdřív nazván Lafayettův a později přejmenován na Acadia. Soukromá iniciativa tím však neskončila.

„Společnost přátel Acadie dál pořádá sbírky a za ně kupuje další půdu, která je k dispozici. Ta pak sice není oficiální součástí parku, ale je chráněná a nestaví se na ní. Tak přežívá tradice, která začala před více než sto lety,“ dodává Sonya.

Sám George Dorr se nikdy neoženil. Záchraně Acadie věnoval všechen svůj čas, energii a veškerý rodinný majetek. Když v roce 1944 zemřel, nezbylo dost peněz ani na jeho vlastní pohřeb. Složili se na něj přátelé a popel George Dorra rozsypali z malého letadla nad úbočími hory Cadillac, která jeho milovanému ostrovu dominuje.

Na své si tu přijde každý turista

Jak říká Sonya Bergerová z národního parku, těžko si mohl přát malebnější místo k poslednímu odpočinku: „Je to vysoká hora na východním pobřeží. Tedy první místo v Americe, kde vidíte východ slunce. Dobrodružnější povahy kvůli tomu na horu Cadillac vystoupají za tmy pěšky, jiní vyjedou autem po silnici. Můžou se pak chlubit tím, že jsou prvními lidmi ve Spojených státech, kteří toho dne spatřili východ slunce.“

Národní park Acadia nabízí i dnešním rozmazleným turistům víc než jen pohled na drsnou krajinu a rozeklané pobřeží. „Můžete tady vyrazit na fantastickou túru. Pak dojdete do přístavu a dáte si třeba humra nebo zmrzlinu. V jednom dni si tak můžete dopřát dobrodružství i trochu luxusu,“ láká Sonya.

George Dorr, označovaný dodnes za otce Národního parku Acadia, možná zemřel chudý. Zůstal po něm však pomník, kterému se každý rok přichází poklonit odhadem asi dva a půl miliónu návštěvníků.


Zvětšit mapu: popel George Dorra byl rozsypán na úbočí hory Cadillac

autor: vpo
Spustit audio