Pavel Polák: O socialismu s kapitalistickou tváří

Časy se mění. Kdysi se ve střední Evropě přemýšlelo o socialismu s lidskou tváří. O socialismu přemýšlely i asijské komunistické státy. Jenže vymyslely něco jiného: socialismus s tváří kapitalistickou. Jak se ukázalo, tenhle nový model v Číně funguje. A funguje i ve Vietnamu.

Zašel jsem do jednoho nočního podniku uprostřed Hanoje. Podotýkám a zdůrazňuji, že do podniku slušného. Tuším, že měl nějaké anglické jméno.

Na malém pódiu stála plnoštíhlá Vietnamka s krátkými vlasy, která měla triko plné flitrů a na nich blyštivou americkou vlajku. Vedle ní stál na pódiu její vietnamský kolega v amerických maskáčích a tílku. Zpívali současné i starší americké hity. Jak se sluší na noční podnik, světla blikala o sto šest a hudba hrála tak nahlas, že slyšet nebylo nic, a to ani vlastního slova.

Cestovatelé si už zvykli, že v globalizovaném světě ubývá věcí neznámých a naopak přibývá toho, co už tak nějak podvědomě známe. Onen hanojský bar mě však uchvátil. Hned řeknu proč. Jeho západní styl, jeho americkost i jeho hlasitost byla v ostrém kontrastu s tím, co jsem zažil ten samý den ráno pár stovek metrů od tohoto nočního podniku.

Měl jsem štěstí, že ve více než kilometrové frontě jsem stál hodně vepředu. A tak jsem relativně brzy kráčel v přísně organizovaném dvojstupu přes liduprázdné náměstí v doprovodu čestné stráže k mauzoleu.

Uvnitř, za naprostého ticha, do kterého jenom klapaly boty o všudypřítomný mramor, jsme procházeli kolem skleněné rakve, ve které už více než čtyřicet let vzdoruje biologickému rozpadu tělo Ho Či Mina, komunistického vůdce severního Vietnamu a vítěze nad Američany. Přiznám se, že to byl první a nejspíš i poslední zabalzamovaný politik, kterého jsem viděl.

Fronta měřila více než kilometr

Denně přijíždějí do Hanoje tisíce Vietnamců poklonit se jeho památce. Kult osobnosti tu stále žije.

Člověk by si řekl, že oheň a vodu nelze smíchat. V Hanoji to možné je. Vietnamským podnikatelům západního střihu Ho Či Min evidentně nepřekáží. A dokud zůstane v mauzoleu posvátný klid, nebudou Ho Či Minovi vadit ani noční podniky s hlasitou hudbou z amerických hitparád.

autor: Pavel Polák
Spustit audio