Na požáru hradu Krásná Hôrka sbírají politické body extremisté

Požár nemusí vždycky skončit uhašením posledních plamenů. Příkladem je Krásná Hôrka na Slovensku. Jsou to dva měsíce, co unikátní hrad vyhořel. Oheň po sobě nenechal pouze zničené hradní střechy, ale taky velké antipatie k místním Romům. Požár totiž neúmyslně založily dvě romské děti. Barva pleti sice při samotném neštěstí nehrála žádnou roli, extremistům to však stačilo jako záminka, aby se vydali na Krásnou Hôrku bránit slovenské kulturní dědictví.

To člověka opravdu překvapí. Hrad je sice zavřený, ale na parkovišti pod hradem je v budce připravena paní vrátná v plné polní. Parkoviště je samozřejmě prázdné. Paní vrátná přesto čeká na turisty.

Důvod se dozvídám o chvilku později. Kdykoliv sem totiž přijede auto, parkovné jde na obnovu hradu. „Když zaplatí, tak zaplatí. Když ne, tak ne,“ shrnuje lapidárně paní vrátná.

Jedno auto právě přijíždí. Jeho osádka však nevypadá na to, že by symbolicky přispěla na obnovu hradu. „Někdy přispěje pět šest aut denně, jindy osm. Je to různé,“ říká paní vrátná.

Požár trápí i představitele romské osady pod hradem

Krásná Hôrka bude pro veřejnost zavřená nejméně do příštího léta. Dost času na to opravit aspoň hradní střechy. Naopak příliš krátká doba na zklidnění vášní pod hradem. Dělníci na hradbách se při otázce Kdo hrad zapálil? odvracejí pryč. „Na toto téma se vůbec nebudu vyjadřovat,“ říká jeden z nich.

Požár se na hrad rozšířil z okolního porostu, trávy a keřů. Oheň podle dosavadního vyšetřování neúmyslně založily dvě romské děti. Policie sice etnicitu pachatelů nikdy nezveřejnila, média se přesto chytla romské stopy a v internetových diskusích se rozjely ostré debaty na téma, jak Romové ničí slovenské kulturní dědictví.

Vjezd do obce, v pozadí na kopci zničený hrad

Starosta má dnes dovolenou, takže ho nezastihnu. Cestou z hradu se stavím ještě v romské osadě. Uvidíme, co si o situaci myslí tamní Romové a hlavně místní vajda Lájos Gunár.

„To, že hrad vyhořel, je nám také velmi líto,“ přiznává. „Co se však dá dělat. Co se stalo, to se stalo. Už se to nedá vrátit zpět.“

Extremisté nabízejí jednoduchá řešení

V domě Lájose Gunára si média posledních pár týdnů podávají dveře. Jako představitel a de facto mluvčí romské osady pod hradem musí řešit i zájem extremistů z Lidové strany Naše Slovensko. Ti sice tvrdí, že žádnými extremisty nejsou, při svých mítincích napříč Slovenskem se však vůči Romům rádi a často vymezují. Nabízejí jednoduchá řešení ostatním Slovákům. Tak jako třeba pod Krásnou Hôrkou.

Lídr extremistů Marián Kotleba získal nedávno pozemek přímo v krásnohorské romské osadě. Věnoval mu ho jeden obyvatel vesnice. Na pozemku stojí několik domů, které si tam načerno postavili Romové. Marián Kotleba jako nový majitel chce černé stavby zbourat. Obec s tím prý nemůže nic dělat, jde o převod pozemků mezi dvěma soukromými osobami.

Hromada zničených plechů na hradě

Vajda romské osady Lájos Gunár připouští, že chyby udělali také Romové. Pokud však otěže vezmou do ruky extremisté, je podle něj ohroženo soužití všech skupin v regionu. Nejenom Romů a Neromů, ale také Maďarů.

Do požáru žádné problémy s Romy nebyly

Později mi starosta Krásnohorského Podhradí Peter Bollo po telefonu říká, že do požáru na hradě neměli v obci žádné problémy s romskou komunitou. Část Romů žije přímo ve vesnici, několik stovek potom v osadě na kraji obce. Domy jsou tam zděné a oproti jiným romským osadám je to úhledné zákoutí.

Obec a místní Romové se zatím nedohodli na tom nejdůležitějším – na vyrovnání pozemků, na kterých stojí nelegální romské domy. Dokud se to nestane, extremisté budou mít pořád navrch. Tady i jinde na Slovensku.


Zvětšit mapu: Krásnohorské podhradí na Slovensku

autor: vob
Spustit audio