Karafiátovi Broučci jsou pro vnuky Madeleine Albrightové moc sexističtí

Madeleine Albrightová slaví 15. května kulaté narozeniny. Bývalá ministryně zahraničí Spojených států se ke svým středoevropským kořenům hrdě hlásí. Jak se však před několika dny svěřila, má to i svá úskalí. České pohádky totiž nejsou pro její vnuky a vnučky dostatečně politicky korektní.

Nová kniha a předávání zkušeností

„Právě jsem přijela z New Yorku. Zítra zamířím do St. Louis a následně do Detroitu,“ dozvídám se na úvod. Sedáme si k rozhovoru a Madeleine Albrightová popisuje svůj hektický program. Jedno se jí nedá upřít: doslova srší energií.

Čtěte také

Od doby, kdy spatřila světlo světa v předválečném Československu, v Potomacu i Vltavě proteklo hodně vody. Jedenáct let už není šéfkou americké diplomacie. Vlastně by mohla v klidu odpočívat a s uspokojením bilancovat úspěšnou kariéru. Ale to od ní nečekejte. Teď cestuje po Americe, debatuje se čtenáři a propaguje novou knihu Pražská zima. Ani to jí nestačí.

„Za chvíli ještě musím učit,“ dodává. Bývalá šéfka americké diplomacie se o své zkušenosti ráda dělí s mladou generací. Neplatí to jenom o studentech prestižní Georgetownské univerzity, kde přednáší, ale také o jejích vnucích a vnučkách, na které se snaží přenést něco ze svých českých kořenů. „Začala jsem jim číst Broučky,“ zmiňuje například.

Problém českých tradic

Hodně se psalo o tom, že se Madeleine Albrightová až ve zralém věku dozvěděla o židovském původu svých rodičů. Méně už se ví, že na židovskou víru znovu konvertovala část její rodiny.

„Má nejmladší dcera si vzala Žida. Mí vnoučci tak jsou vychováváni v židovství. Tradiční české koledy jako například Ježíšku, panáčku si však zazpívají také,“ směje se.

Pro dnešní americké rodiče, vychované v přísné atmosféře rovnosti pohlaví a ras, nicméně můžou české tradice představovat určitý problém. „Koupila jsem si například překlad Broučků a dala jsem to svým dětem, aby to četli svým dětem. Odmítli to s tím, že jsou Broučci příliš sexističtí. Že pouze kluci se baví a pijí víno, zatímco holky sedí doma,“ popisuje.

Průkopnice rovnosti pohlaví

Ne že by v Americe ambiciózní ženy vítězily na všech frontách. Konzervativní politici mají pořád silné slovo.

„Člověk má pocit, že někteří lidé chtějí, aby ženy seděly doma a neměly svou kariéru. V současnosti už je to však trochu jiné. Muži už se více zajímají o výchovu svých dětí. Podobné je to i v Evropě,“ soudí bývalá ministryně zahraničí.

Americká i evropská společnost se prostě podle Madeleine Albrightové nezadržitelně mění. Ona sama byla průkopnicí – první ženou ve funkci americké ministryně zahraničí.

Teď je ve stejné funkci Hillary Clintonová, po Madeleine Albrightové a Condoleeze Riceové už třetí žena. Karafiátovi Broučci by nad tím asi pozdvihli obočí, ale vnuci Madeleine Albrightové se to zřejmě nedočtou.

autor: vpo
Spustit audio

Související