Z budapešťských kaváren vane duch rakouského mocnářství. Někde si dáte ke kávě knihu, jinde nadýchaný dezert

Budapešť je městem výstavným, moderním a světáckým. Stejně jako Praha nebo samozřejmě Vídeň, ani maďarská metropole nezapře všudypřítomné stopy rakousko-uherského mocnářství. Představují je nejen takové symboly, jakými jsou Královský hrad a budova opery nebo parlamentu, ale najdete je i na místech méně okázalých. Třeba v budapešťských kavárnách.

Stačí se posadit do pohodlného koženého křesla, zaposlouchat se do hudby, rozhlédnout se kolem a rázem se ocitnete o sto let zpátky. Třeba tady, v kavárně Velkého pařížského obchodního domu, což je nepřehlédnutelná stavba ve stylu art deco, která nádhernou mramorovou fasádou shlíží na noblesní budapešťský bulvár – třídu Andrássy.

Ke kávě patří kniha

Dům z počátku 20. století prošel důkladnou renovací. V přízemí a prvním patře sídlí obrovské knihkupectví Alexandra a nad ním kavárna.

„Vždycky se tady cítím velmi dobře. Obvykle si dole v knihkupectví koupím nějakou knížku, tady si dám kávičku a hned si knížku prolistuju. Nejsem sama, chodí sem hodně milovníků literatury. Je to taková intelektuálská kavárna. Všimla jsem si, že většinu hostů tvoří spíš starší lidé a pak mladí, tak kolem osmnácti dvaceti let,“ povídá mi starší bělovlasá dáma a otáčí se k sousednímu stolku, kde nad šálkem kávy vzrušeně debatuje čtveřice mladých lidí.

Kávy, zákusky i víno s příchutí mocnářství

Podávají tady maďarské speciality jako Dobošův dort a Esterházyho zákusek, samozřejmě různé druhy káv a hosté si mohou objednat i víno. Kavárna má vlastní sklepy. Vína se většinou úspěšně prosadila na vinařských soutěžích.

Pařížský obchodní dům svou historickou hodnotu nezapře

„Chodíme často nejen sem, ale i do jiných kaváren. Ty, které pamatují mocnářství, jsou prostě v Budapešti kultovními místy,“ říká jeden mladíků.

Návštěvu secesní kavárny mají v programu prohlídky Budapešti i zahraničí turisté. Teď právě počet hostů zdvojnásobila velká skupina Japonců a fotoaparáty namířila na krásně zrestaurované fresky na stropě. Ty vytvořil významný maďarský umělec Károly Lotz. Spolu se skvostnými lustry se odrážejí v obrovských zrcadlech na stěnách.

Vzpomínky na předválečné časy

Nakláním se k trojici žen, které si prohlížejí fotografie. „Je to tady moc pěkné. Jsem v Maďarsku ještě dva týdny a pak se vracím do USA. Pocházím z Debrecénu. Jsem ráda, že se nám povedlo takhle se sejít,“ říká jedna z nich.

Dozvídám se, že důvodem setkání byl abiturientský sraz. Žena odešla do zámoří v roce 1956, kdy sovětské tanky krvavě potlačily maďarskou revoluci.

Pařížský obchodní dům v Budapešti

„Je to tady nádherné. Tato kavárna má svou patinu. Dát si tady kávu jako před mnoha desetiletími je pro nás svátek. Chodili jsme sem s maminkou a tatínkem už před válkou. Tatínek nám vyprávěl, jak to tady vypadalo ještě za monarchie, kdy byla dole slavná pivnice. Tahle kavárna pamatuje opravdu moc,“ říká žena.

Sváteční pocit: jako na zámku

Kavárny jsou v Budapešti pomalu na každém rohu. Mnohé z nich za sebou mají opravdu dlouhou historii. Úžasnou atmosféru z přelomu 19. a 20. století nabízí kavárna Müvész také na třídě Andrássy. Nebo legendární kavárna New York ve stejnojmenném paláci, kde si mezi pozlacenými točitými sloupy, štukovou výzdobou a třpytivými zrcadly připadáte jako na zámku.

autor: jas
Spustit audio

Související