Chrámové moře v barmském Baganu zůstává baštou buddhismu

Představte si, že by všechny středověké katedrály celé Evropy stály na malé ploše vedle sebe. Tak nějak vypadá Bagan, někdejší sídelní město dávného barmského království. V průběhu dvou staletí tady vyrostlo na 4,5 tisíce buddhistických stúp a pagod. Do dnešních dní jich zbyla zhruba polovina. Úplně to však stačí k tomu, aby se chrámové moře v Baganu zařadilo mezi největší turistické atrakce Barmy i celé jihovýchodní Asie.

Prašnými cestami projíždím mezi políčky od jedné pagody k druhé. Ty nejstarší jsou staré skoro tisíc let. Bagan byl hlavním městem nejstaršího barmského království. Městem bohatým i zbožným.

Materiál pro stavbu chrámů byl namístě – svatyně jsou postaveny z cihel uhnětených z bahna řeky Iravádí. To hlavní, co dělá stúpu stúpou, však museli přivážet opravdu zdaleka. Totiž buddhistické relikvie: vlasy, zuby nebo dokonce kosti samotného Buddhy. Obchod s ostatky jen kvetl.

„Relikvie dováželi z Číny, Indie nebo ze Srí Lanky. Například tady ve zlaté pagodě Shwesandaw jsou uloženy Buddhovy vlasy přivezené z Číny. Pagoda stojí přesně na místě, kde se bílí sloni přinášející schránku s ostatky zastavili,“ vysvětluje můj průvodce.

Chrámy jsou chráněny zlými duchy, věří Barmánci

Khin sedá na svoji motorku. Já vyrážím na vypůjčeném kole. Před nevelkou stúpou Nan Paya se s ním znovu setkávám.

Chrámové moře v Baganu láká turisty z celého světa

Vede mě do vnitřku svatostánku. Vnitřek pagody zdobí 900 let staré barevné fresky. Osud těchto maleb je pro místní lidi důkazem, že i po staletích všechno funguje, jak má.

Chrámy jsou prý totiž chráněny zlými kletbami a duchy. Potvrzuje to i sto let starý příběh. Tehdy část fresek sňal a ukradl jistý německý archeolog a prodal je do muzea v Hamburku. Peněz si však příliš neužil. Zakrátko zemřel. Samozřejmě za nevyjasněných okolností.

„Nikdo neví, kdo jej zabil. Věříme, že jej zabili ochránci chrámu,“ říká zcela vážně můj průvodce, místní učitel dějepisu, a vede mě hlouběji do nitra pagody.

Buddhismus je tu stále živý

Pod klenutým stropem stojí obří sochy Buddhy. U jedné z nich se modlí muž a kamennému božstvu přináší talíře s jídlem.

Buddhismus je v Barmě stále živý

„Lidé přicházejí a nabízejí obětiny, rýži, ovoce i sladkosti. Buddha je samozřejmě sníst nemůže. Ale přijme je,“ říká učitel.

Bagan není jen úchvatnou buddhistickou památkou, ale i místem, kde buddhistická víra stále žije. Možná až příliš. Stále totiž přibývají nové a nové stúpy.

Mnoho buddhistů si chce i dnes zajistit lepší příští život a nechávají stavět nové pagody. Za posledních deset let jich prý přibyly až tři stovky. Pro někoho barbarský zásah do podoby jednoho z nejpůsobivějších starobylých měst světa. Pro jiné důkaz toho, že Bagan i po staletích dál žije.


Zvětšit mapu: ve zlaté pagodě Shwesandaw jsou uloženy Buddhovy vlasy přivezené z Číny

autor: jma
Spustit audio