Za svou budoucnost si v Číně zaplatíte. Až patnáct tisíc

Zajímalo by vás, jak úspěšný bude váš rok, kdy se oženit nebo vdát a kdy počít potomka, aby byl šťastný a úspěšný? Navštivte věštce, stejně jako to dělá třetina čínské populace. Důvěra a popularita tamních vykladačů budoucnosti navíc stále roste. Stejně tak i ceny za důvěrné posezení.

„Napište mi své datum a hodinu narození,“ začíná mou první seanci čínský věštec mistr Chen Yi.

„Máš dobré srdce,“ pokračuje. „V budoucnu tě čeká skvělá budoucnost – svatba a hodný manžel. Ale pozor, nesmíš chodit s černochem, to by bylo zlé. Ani s Obamou. Jak se navíc dívám, v minulém životě jsi byla dokonce manželkou čínského císaře. Takže tvůj úspěch je zaručen.“

To mě rozesměje. Při zkoumání mé ruky – tedy při čtení z dlaně – mistr odhalí, že jsem svobodná. Ano, nemám prstýnek. Podle věku, který si před chvílí spočítal, mě upozorňuje, že se pozdě vdám. Stejně tak ani děti nepřijdou brzy.

Diktafon v pravačce mu zase napoví, že jsem novinářka a píši o něm knihu, která bude velmi úspěšná. Při čtení z obličeje ho pak zaujmou mé tmavé kruhy pod očima. Jsem tedy unavená a měla bych se šetřit. Celkem trefné. Asi si také otevřu nějakou věštírnu.

„Věštění jsem vystudoval v Japonsku. Předpovídám už více než dvacet let. Vše jsem se naučil od svého dědečka, který radil na císařském dvoře za dynastie Qing,“ říká věštec.

Za sezení musí klienti sáhnout hluboko do peněženky

Přirozeně mě zajímá, kolik mě u mistra bude stát má budoucnost. „Můžeš mi zaplatit, kolik chceš,“ odpovídá. „Od čínských klientů vybírám kolem dvou tisíc jüanů.“

Reportérka Kateřina Procházková na návštěvě věštce

Dva tisíce jüanů je zhruba šest tisíc českých korun, vyděsím se. Snad tedy něco usmlouvám. Jak potvrzuje jedna z návštěvnic Chenovy věštírny, je to běžná sazba.

„Ano, platí se tady minimálně tisícovka. Číňané totiž v předpověď budoucnosti opravdu věří. Sama jsi viděla, kolik jich tady u lámaistického chrámu čeká,“ poukazuje.

Proč přišel za mistrem i mladý Zhonguan, vyzvídám už v nedaleké kavárně. „Chtěl jsem si nechat změnit jméno a nevěděl jak. Mistr mi poradil, ale mám si prý své nové jméno ještě před návštěvou úřadů každý den 200krát napsat. Jen tak zjistím, zda k němu přilnu,“ svěřuje se.

V Hongkongu jsou věštci ještě dražší

Praktiky většiny čínských věštců jsou čtení z dlaně, z tváře a metoda bazi, tedy vypočítání budoucnosti podle data a hodiny narození. V Číně se věštění stává po letech zákazu opět populárním. To v Hongkongu vykládači budoucnosti fungují odjakživa. Možná i proto jsou dražší.

Jedno sezení se známou hongkongskou vědmou může přijít klidně až na pět tisíc hongkongských dolarů, tedy na 15 tisíc českých korun. O kolik jsou ostrovní mágové lepší než ti z čínské pevniny, vyrážím zjistit do známé hongkongské ulice Temple Street.

Ke konzultaci si opět vybírám starého mistra, tentokrát pana Li. Ve způsobu předpovídání se neliší od pekingského Chena.

Čínští věštci suplují psychology

Sahá mi na nos, uši a bradu. Podle jejich délky budu údajně dlouho žít. „Dožiji se 99 let?“ zajásám. „Ne, to jsi špatně přečetla,“ zchladí mě kamarád. „Jen do 79 let.“

Mystici tu suplují psychology

Pak už se podle mých čar v dlani řeší zase jen vztahy, svatba a děti. Asi to, co zdejší ženy nejvíce zajímá. Když se ptám na závěr mistra na délku jeho praxe, překvapí mě.

„Dělám toto povolání už více jak dvacet let. Spíše si však připadám jako konzultant nebo psycholog,“ svěřuje se.

Tím odkrývá i podstatu oblíbenosti zdejších předpovídačů budoucnosti. Psychologů nebo psychoanalytiků je tady málo. Návštěva takového lékaře je navíc zdejší společností považována za něco stále ne úplně přijatelného. Jakýkoliv problém tady totiž přece může jednoduše vyřešit uznávaný mystik.


Zvětšit mapu: ve známé hongkongské ulici Temple Street si také můžete nechat vyvěštit budoucnost

autor: kpr
Spustit audio