Alžbětě II. ze vzduchu blahopřála i Sally B

Takovou záplavu britských státních vlajek Union Jack jako v těchto dnech už Velká Británie dlouho nezažila. Důvod je jasný. Země naplánovala hlavní oslavy diamantového jubilea královny Alžběty II. Slaví snad všichni a všude, dokonce i ve vzduchu. Vydejme se na místo, které je fanouškům československé vojenské historie dobře známé, totiž na letiště Duxford nedaleko Cambridge.

19. peruť navázala kontakt s nepřítelem, 310. stále stoupá – i tato informace kontrolora v reproduktorech někdejší operační místnosti duxfordského letiště návštěvníkům připomíná, že z nedaleké travnaté plochy startovali do boje během bitvy o Británii také českoslovenští piloti z 310. perutě.

„Britové ještě dnes pořád cítí náklonnost k československým letcům, protože fakt, že utekli z okupované vlasti, aby mohli dál bojovat proti Hitlerovi, bylo něco zvláštního,“ připomíná letecký historik Andy Saunders.

O kus dál potkávám v jednom ze stanů válečného veterána a squadron leadera Billa Lucase, který byl příslušníkem 9. bombardovací perutě a na letišti Honington byl i sousedem Čechoslováků z 311. perutě.

Královská rodina fandí létání

„Vycházeli jsme s Čechy a Poláky velmi dobře. Považovali jsme je za extrémně dobré a statečné letce. Poláci létali i v podmínkách, v nichž se nikdo jiný do vzduchu neodvážil,“ připomíná Bill Lucas.

Supermarine Spitfire, který si zahrál i ve snímku Tmavomodrý svět

Dřív se to tu jen hemžilo letouny Spitfire. „Udržovat je letuschopné není technicky obtížné, ale znovu je postavit a zrekonstruovat? To je skutečná výzva,“ vysvětluje znalec těchto letounů Andy Saunders. „Náhradní díly už nejsou k dispozici. Musejí se vyrobit a vysoustružit,“ dodává.

Málo se ví, že se britská královská rodina zajímala o létání téměř od samého počátku aviatiky. Už v roce 1909 si během návštěvy Paříže nechal král Edward VII. od bratrů Wrightových předvést jejich létající stroj. Byli to však teprve vnuci tohoto panovníka, kteří se jako první příslušníci královské rodiny vznesli do oblak. A ve vzduchu je jako doma i vnuk současné královny, princ William, který nedávno cvičil na Falklandech jako pilot záchranného vrtulníku.

Ztráty při náletech byly obrovské

Na současné i bývalé letce nezapomíná ani královna. „28. června odhalí Alžběta II. v londýnském Green Parku památník bombardovacím letcům Královského letectva. Zatím stál 6 miliónů liber. Potřebujeme další 3 milióny, abychom zajistili peníze na jeho udržování na dalších alespoň 30 let,“ kyne hlavou k nedaleké kasičce Bill Lucas.

Letecká show v Duxfordu byla také setkáním s filmovými celebritami, i když ne s těmi z masa a kostí. Na travnaté ploše a ve vzduchu se promenovaly hvězdy filmů jako Bitva o Británii a také snímku Tmavomodrý svět. Vzpomínáte si na film Memphis Belle? V něm si zahrála létající krasavice.

Nigel Byrd pomáhá udržovat staré letouny provozuschopné

„Takzvaná létající pevnost B-17 měla obrovskou palebnou sílu rovnající se střelbě dvou stíhaček Mustang. Přesto byly ztráty při denních náletech na Německo obrovské. Jednu dobu byla šance na přežití u člena posádek létajících pevností jedna ku třem. Úmrtnost byla 39 %. Ukazujeme tady lidem, jak se cítila posádka při bojovém letu v roce 1943,“ popisuje Nigel Byrd, jeden z nadšenců, kteří stroj s názvem Sally B pomáhají udržet v letuschopném stavu i pro další generace.

Ty by si podle Nigela měly uvědomit oběti, které mladí letci položili na oltář naší svobody.


Zvětšit mapu polohy letiště v Duxfordu

autor: Jiří Hošek
Spustit audio