Za zmrzlinou do Vídně

Také jste propadli lásce ke zmrzlině? Nejste sami. Pojďte si ji otestovat – do jednoho ze sto šedesáti vídeňských zmrzlinových salonů. Otevřeny jsou denně od rána do jedenácti hodin večer – Velikonocemi začínaje a zářím konče.

Se zmrzlinou je to jako s módou. Vždycky vyletí nějaký hit, který jen potvrdí, že se stejně rádi vracíme k oblíbeným, léta odzkoušeným modelům – v tomto případě druhům.

Když jsem před léty točila rozhovor s panem Tichým, zmrzlinovým králem Rakouska, zeptala jsem se, jakou zmrzlinu má on nejraději. Řekl mi, že zůstává u klasiky – vanilkové, jahodové a čokoládové. Když prý v roce 1952 začínal budovat své ledové impérium, měl ve vozíčku, s
nímž zahájil pouliční prodej, právě tyto tři druhy zmrzliny.

Jeho syn, který dneska v započatém díle svého otce zdárně pokračuje – už v největším zmrzlinovém salónu ve Vídni, pořádně komplikuje život svým zákazníkům. Řekněte sami. Kdo si má vybrat z více než padesáti druhů zmrzliny a šedesáti specialit a kreací pohárů!

Zdá se ale, že hospodářská krize to za mnohé vyřešila. Vanille-Schoko-Erdbeere – zní nejčastější objednávka: vanilková-čokoládová-jahodová. Ano, to jsou favoritky této sezóny. Přesto, že každým rokem přibývá nových druhů, letos vítězí klasika.

To je jediný zásah, pokud jde o zmrzlinu, ze strany recese. Jinak tady lidé nešetří ani na penězích, ani na kaloriích. 94 procent Rakušanů se ke své slabosti ke kornoutku s našlehaným mraženým krémem přiznává.

Podle dotazovací ankety dávají přednost zmrzlinovým salónům. Jejich atmosféra umocňuje kulinářský zážitek. Se zmrzlinou v ruce doma u televize, to prý není ono.

Já jsem si včera dala jahodovou, ale z lesních jahod. Ta je pro mě královnou mezi zmrzlinami, stejně jako růže mezi květinami. Byla to pohádka...

Na vašem místě bych si už kvůli tomu udělala cestu do Vídně. Zmrzlinové salóny jsou tu otevřeny denně od rána až do jedenácti večer – do konce září.

Pro Radiožurnál Marie Woodhamsová, Vídeň

autor: maw
Spustit audio