Burka na přehlídkových molech?

Francii čeká už jenom jedno hlasování a nosit burku bude zakázané. Burka je jeden z muslimských závojů, který zakrývá celou postavu včetně obličeje. Podle oficiálních statistik nosí tento oděv ve Francii jen 2 tisíce žen, ve skutečnosti možná jen několik stovek, proto mě zneklidňuje, jak často se mluví o něčem, co jsem na vlastní oči neviděl.

Opravdu jsem za půl roku působení ve Francii nepotkal na ulici ženu v burce. Ani v Paříži, ani na pobřeží Atlantiku. Pro práci zpravodaje to však není dobře, protože když o něčem mluví, měl by mít novinář šanci to vidět. Paříž je město módy, ale v žádném obchodě nespatříte ve výloze figurínu oděnou do muslimského šálu, což je divné. Obvykle totiž ve výlohách vytavují všechno možné. Že by nějaký bojkot?

Co když ve skutečnosti za celou debatou o zákazu muslimských hávů stojí francouzská módní lobby? Možná mají stratégové módních salónů obavy, že by se móda burek mohla ujmout. Vědí dobře, jak to v jejich profesi chodí. Najednou přijde do módy něco, co byste si ještě loni na sebe nevzali ani v největším zoufalství.

Extravagance mívá na růžích ustláno a Francouzi o tom vědí své. Ještě před časem honili nudisty v Saint Tropez četnice, dneska je obklíčí ženy zahalené od hlavy až k patě. Dosud většinou platilo, že manekýny, které představují na přehlídkách modely pro příští měsíce, ukazují téměř všechno. Co kdyby však přišla do módy burka, která naopak neukazuje nic? Celé kolekce pro příští měsíce by se mohly vyhodit.

Naštěstí jsou paní móda a její tvůrci zvyklí diktovat. A tak nic nebrání majitelům proslulých salónů pozvat poslance k prohlídce poslední kolekce a trochu s nimi promluvit: „Pane poslanče, pěkná kravatka. Co byste řekl nové vázance? Ještě není v prodeji, ale máme tady pár kousků pro dobré přátele. A s těmi burkami to nějak uděláte, ne? Co to je za módu, když ženě nevidíte ani nos?“

Schválně se někdy podívejte na francouzské politiky. Vždy jsou oblečeni s vybranou elegancí. Proč asi?

Z Paříže Jan Pokorný, Český rozhlas

autor: jap
Spustit audio