Jiří Hošek: Královská rodina za 9500 sestřiček stojí

Jedna královna místo 9500 zdravotních sester. Právě tento nápis měli při miniaturní demonstraci v Londýně nad hlavami britští republikáni, tedy zarytí odpůrci monarchie. Oslavy diamantového jubilea Alžběty II. tím nenarušili a ani je za tuhle provokaci nikdo nezmlátil.

Britská královna je lidská bytost, která se fyzicky od nás, obyčejných smrtelníků, nějak výrazněji neliší – možná s výjimkou záliby v kostýmcích převážně pastelové barvy. Kromě tělesné schránky je to především instituce a autorita. I když počet veřejných vystoupení Alžběty II. není omračující, nikdo nemůže tvrdit, že by nebyla lidem nablízku.

Počet charitativních projektů, které panovnice a další členové královské rodiny zaštiťují, se počítá na stovky. Jen díky činnosti různých nadací prince Charlese se vytvořilo několik tisíc nových pracovních míst, a to nejen ve Spojeném království.

Málo se taky připomíná královnina pozitivní role v bolestném procesu dekolonizace, kdy se Britům pod rukama rozpadal status supervelmoci. Jistě, královská rodina Brity něco stojí, ale taky jim to příslušníci rodu Windsorů pořádně vracejí, a to nejen vyjádřeno penězi.

Jak při oslavách diamantového jubilea pronesl někdejší ministerský předseda John Major: „Žijeme v cynické době, kdy pohled na někoho, kdo se 60 let chová důsledně nesobecky, dává lidem něco mimořádného.“ Kromě toho mám pocit, který hraničí s jistotou, že královská rodina je nositelem oné nehmotné esence britství, která během oslav tak viditelně vyplavala na povrch.

Vždycky si vzpomenu na úžasné chování královské rodiny za druhé světové války, kdy král s chotí neúnavně objížděli vojenské jednotky a zvyšovali morálku. Když řada politiků uvažovala o tom, že by se část královské rodiny včetně obou princezen měla evakuovat do Kanady, dala jim pozdější královna-matka dokonalou odpověď: „Děti nikam nepojedou beze mne a já nikam nepojedu bez krále. A král Británii nikdy neopustí.“

Nevím, jak vy, ale já mám pocit, že těch chybějících 9500 sestřiček za tuhle „famílii“ tak nějak stojí.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio