Kosmopolitu v sobě máme všichni, říká světoobčanka Irglová

Markéta Irglová má několik domovů. První česká muzikantka, která se může pochlubit filmovým Oscarem, sice pochází z Valašského Meziříčí, ale už léta cestuje po světě.

„Jen co přistane letadlo v New Yorku, cítím se nabitá. Dá se tu najít, cokoliv si člověk dokáže představit,“ vyznává se Markéta Irglová na zahrádce jedné z brooklynských kaváren z lásky k New Yorku.

„Možná je to tím, že tu žije řada lidí, kteří od města hodně očekávají a na oplátku do něj mnoho investují. Do kina člověk může zajít v jakoukoliv denní i noční hodinu, všude je hudba a pořád je co objevovat. Člověk může jít stokrát po té samé ulici a pokaždé najít něco nového,“ svěřuje se.

Nepřesvědčil jsem sice Markétu, aby nám o svých cestovatelských zážitcích poslala vlastní reportáž, třeba z Islandu, kde teď tráví většinu času. Ale nechal jsem si od ní aspoň vyprávět, kde se cítí nejvíc doma.

Zpěvačka má podle svých slov řadu domovů

„Domov pro mě není vázaný na jediné místo,“ říká. „Člověk si může vytvořit pocit domova kdekoliv.“

Přesto přiznává, že existují místa, kde se doma cítí více než jinde. „Česko je samozřejmě jedním z nich. Momentálně jsem navíc objevila Island, na kterém trávím hodně času. Jako domov mi připadá i Irsko, kde jsem bydlela tři roky. Za svůj domov samozřejmě považuji i New York,“ dodává.

Markéta Irglová jako světoobčanka z Moravy. Proč ne? Skrytého kosmopolitu podle ní v sobě nosíme všichni.

„Jen ne každý má příležitost tolik cestovat a nacházet nová místa,“ domnívá se. „Já mám štěstí, že mám příležitost objevovat nová místa. Jsem za to vděčná. Mohu nacházet nové lidi, s nimiž jsem duševně provázaná a které považuji za svou rodinu.“

Usadit se zatím Markéta Irglová nechce

Časem většina z nás, běžných smrtelníků, přece jen cítí potřebu někde se usadit. Ne tak Markéta.

„Můj život je zatím tak nevyzpytatelný, že nějaké plánování je pro mě bezvýznamné,“ usmívá se. „Asi je to mnou. Vytvářím si svůj život sama – ale baví mě to.“

Takže nečekejte, že Markéta Irglová v nejbližší budoucnosti někde zapustí kořeny. Jestli ji potkáte, bude to nejspíš někde na cestě mezi Islandem, New Yorkem a Valašským Meziříčím. Tedy pokud se nezdrží v Dublinu. Popřejme jí šťastné cesty.

autor: vpo
Spustit audio