Solný důl Wieliczka zažil firemní párty i skok na bungee

Solný důl Wieliczka na jihu Polska je opravdu mimořádný. Pořádají se v něm párty, fotbalové turnaje, nedělní mše a dobrodruzi si v něm dokonce skočili na bungee. Kamenná sůl se ve Wieliczce přestala těžit poměrně nedávno, v roce 1996. Důl však vydělává dál. Na turistech.

Nastoupili jsme do těsného důlního výtahu. Míříme do podzemí, kde je stálá teplota 14 stupňů Celsia.

„Sjíždíme do prvního patra, do hloubky 64 metrů. Jedeme původním výtahem, který sloužil k transportu horníků na povrch,“ říká mi průvodce Janusz Zajonc.

Výtah zastavuje a před námi se otevírá první dlouhý chodník. „Turisti uvidí pouze dvě procenta všech podzemních chodeb, zhruba 2,5 kilometru. Celkem je v dole až 300 kilometrů chodníků,“ vypočítává průvodce.

Do Wieliczky jezdí lidé z celého světa

Dodává, že Wieliczka je vstřícná také k invalidům. Před deseti lety tady kvůli příjezdu papeže Jana Pavla II opravili podlahy tak, aby po nich mohl jezdit na svém elektrickém vozítku.

„Papež k nám bohužel nepřijel, ale díky němu je důl přístupný i pro lidi na vozíku. Můžou vidět až dvě třetiny celé trasy. Máme pro ně i speciální výtahy,“ popisuje průvodce.

Do Wieliczky dnes jezdí turisté z celého světa. Kromě dolu samotného obdivují hlavně kapličky, komory a sochy vytesané ze soli.

„Všechny vytvořili horníci, kteří byli samouky. Naučili se opracovat kamennou sůl a po práci zůstali v dole a sochali pro vlastní potěšení. Netušili, že vytvářejí národní bohatství, kterým se dnes chlubíme před celým světem. Tehdy to pro ně byly jen kapličky, kde se modlili před začátkem nebezpečné a těžké práce,“ říká Janusz Zajonc.

Až šest tisíc turistů denně

V dole je ze všech stran slyšet mix nejrůznějších světových jazyků. Čím dál častěji to je také čeština.

Důl denně navštíví kolem šesti tisíc lidí

„Je to jediný podobný důl na světě. V roce 2007 padl rekord, kdy nás navštívilo přes 1,2 miliónu lidí. V průměru se tady denně vystřídá až šest tisíc turistů,“ říká mi pan Zajonc, když míříme do kaple svaté Kingy.

„To je taková naše perla. Nejkrásnější komora, jediný podzemní kostel na světě celý ze soli. Každou neděli ráno se tady koná mše pro občany Wieliczky. Turistům pouštíme vážnou hudbu,“ dozvídám se.

Let balónem? Žádný problém

V solném dole se pořádají také slavnostní večeře, firemní párty nebo i turnaje v malé kopané. V jedné z komor je dokonce restaurace. Hned vedle ní se nachází obrovská, 36 metrů vysoká místnost.

„V této komoře se uskutečnily hned dva světové rekordy. První podzemní skok na bungee a první podzemní let balónem,“ dodává průvodce. Po dvou hodinách míříme zpátky na povrch.


Zvětšit mapu: Wieliczka na jihu Polska

autor: pev
Spustit audio