Nejlepší československé pivo nevaří Češi, ale Slováci

Občas nezaškodí opravit si zažité stereotypy. Jako třeba tenhle: české pivo je lepší než to slovenské. Možná si taky ještě vybavíte výrok někdejšího premiéra Miloše Zemana o tom, že slovenské pivo je dobré leda na proplachování zubních protéz. Jenže časy se mění.

Slovenská pivovarnická scéna urazila kus cesty. Velké pivovary si rozdělili velcí zahraniční hráči, zároveň vznikla řada malých a zajímavých pivovarů. A co je hlavní, kvalita piva šla nahoru.

„Naše pivo je jemně hořké a nasládlé. Má příjemné chmelové aroma,“ popisuje sládek pivovaru ve vesnici Vyhne Ján Šimonovič svého šampióna, světlou dvanáctku, která letos vyhrála prestižní degustační soutěž o nejlepší pivo v Česku a na Slovensku.

Se zlatou medailí je logicky spokojen i ředitel pivovaru, Čech Jaroslav Vysloužil. „Tato soutěž je pro zákazníka zřejmě tou nejprokazatelnější, jelikož se jedná o degustaci piv z běžných obchodních sítí. U jiných soutěží se ochutnává v pivovarech, kde si sládek vybere tu nejlepší várku,“ popisuje.

Místní pivovar už přestál mnohé dějinné zvraty

Na technologii výroby piva ve Vyhních dohlíží moravská společnost. Ředitel Vysloužil vzpomíná, že poprvé viděl místní pivovar s pádlem v ruce.

„Jak se to stalo, sám nevím. Byl jsem tu před 15 lety při sjezdu Hronu a na pivovar jsem se díval zdálky. Ani by mě nenapadlo, že tu za 15 let budu pracovat,“ vzpomíná.

Sládek Ján Šimonovič je na své pivo patřičně pyšný

Pivovar ve Vyhních je ukryt v kopcích mezi Banskou Štiavnicí a Žiarem nad Hronom. Vaření piva tu má neuvěřitelnou výdrž. Pivovar se chlubí tradicí od roku 1473 a úspěšně přežil kritický požár v 19. století. Přestál i Slovenské národní povstání za 2. světové války a dokonce i privatizaci v 90. letech.

Pivovar nedostala do rukou žádná nadnárodní pivovarnická společnost, ale zahraniční finanční skupina. To je podle místních záruka toho, že místní pivo bude mít vždycky svůj charakter a nesklouzne k univerzální globální chuti.

Pivo má být pivem

„Zdvihá se nám trh v Litvě, v Lotyšsku, nějaké částky nám chodí do Německa a Maďarska. Jsme velice příjemně překvapeni, jak se našemu exportu daří,“ pochvaluje si sládek.

Za sládkem Šimonovičem stojí až do stropu výrobní haly vyrovnané basy s ovocnými pivy. Limetka, zázvor, malina – příchutě, které měly dřív do pivovarů vstup zakázán. Teď však u zákazníků bodují v Česku, stejně jako na Slovensku.

Sládek Šimonovič parafrázuje známý filmový výrok a říká: dávám ovocným pivům rok, maximálně dva: „Ovocná piva se podle mě budou prodávat i nadále, ale ne v takovém množství. Myslím, že i mladá generace pochopí, že pivo má být pivem, ne sladkou limonádou,“ soudí.

Na technologii výroby piva ve Vyhních dohlíží moravská společnost

Miloš Zeman snad změní názor, doufá sládek

Vyhnianské pivo se sice v malé míře vyváží taky do Čech, těžiště odbytu však má pořád na středním Slovensku. Sládek i ředitel tak s úsměvem říkají: kdo chce nejlepší pivo, musí přijet za námi. A hlavně zvou na návštěvu jednu konkrétní osobnost.

„Chtěl bych touto cestou poprosit pana Zemana, aby přijel na Slovensko. Myslím si, že změní názor,“ říká sládek. Naráží tak na Zemanovy hanlivé výroky o slovenském pivu.

Zkrátka, na čištění zubních protéz už si radši kupujte specializované přípravky. Slovenské pivo se totiž už dávno dá používat i jinak.


Zvětšit mapu: nejlepší československé pivo vyrábějí ve vesnici Vyhne

autor: vob
Spustit audio