Klára Stejskalová: Berlínská móda je barevná a divoká

Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka. Podle šatů se dá často poznat i to, odkud člověk pochází. A nemusí jít pouze o tradiční národní kroje. Určitě jste během svých cest do zahraničí poznali, že úplně jinak se oblékají a líčí třeba Italky a úplně jinak seveřanky. Zcela specifický módní styl mají také Berlíňané.

Prosím tě, prozraď mi, co se tu teď právě nosí, říkala mi nedávno po třídenní návštěvě kamarádka z Havlíčkova Brodu. Poznat podle Berlíňanů, co považují módní návrháři v letošním roce za „trendy“, se dá jen těžko.

Naprostá většina místních totiž módní trendy neřeší a má svůj specifický styl. Takový, se kterým se v Mnichově, Hamburku nebo třeba Düsseldorfu nesetkáte.

Samozřejmě se nedá zevšeobecňovat. Uvnitř vládních budov získáte jiný obrázek než při jízdě městskou hromadnou dopravou. Na ulici to bývá pestřejší. I když si kladu otázku, zda se ve spojení s tím, co na sebe zdejší ženy a muži často oblečou, dá vůbec mluvit o módě.

Rozhodně se tu promítá obliba second handů a bleších trhů. Vidíte tu vytahaná trička a legíny, na nohách kecky a kanady v divokých barvách. Za značně odpudivý módní kousek osobně považuji roztrhané punčochy a nepatřím ani k fanynkám barevného tetování na velké části těla.

Podle nedávného průzkumu se jím pyšní každý desátý Němec starší 14 let. Vypadá to tak, že většina z nich žije v Berlíně. Stejně jako nositelů piercingu, nejčastěji v nose, ve rtech a na uších a možná i v místech, která zůstávají naštěstí veřejnosti utajena.

Samostatnou kapitolou jsou i berlínské účesy. Snad nikde jinde se člověk nesetká s kombinací napůl vyholené hlavy a dlouhých pramenů v křiklavých barvách červené, fialové, zelené a podobně. Na ulici můžete vyrazit v čemkoli a nikdo se nad tím nepozastaví, nepohorší.

Pozoruji, že život v Berlíně začíná silně ovlivňovat i mne. Zatímco v Praze jsem si oblékla sportovní boty jen na delší turistický pochod a malovala jsem se byť jen na krátkou cestu s odpadky, tak tady vyrazím do blízké samoobsluhy klidně v domácím oblečení. A nikomu to ani nepřijde.

autor: kls
Spustit audio