Proč Anasaziové opustili Mesa Verde, dodnes nikdo neví

Přišli v 7. století a zabydleli na jihozápadě dnešního Colorada. Přesněji řečeno na Mesa Verde – velké stolové vyvýšenině typické pro tuhle část Ameriky. Řeč je o Anasaziích, národu z Puebel. Stavěli kamenné příbytky v krkolomné výšce nad hlubokými kaňony. Dodnes nikdo přesně neví, proč o několik století později odešli.

Návštěvníkům Mesa Verde padají z úst bezděčně přívlastky jako „ohromující“, „beroucí dech“, „neuvěřitelný“. Pískovcové a hliněné stavby jsou doslova vmáčknuté pod žlutavými skalními převisy.

Když se podíváte do hloubky kaňonu pod sebou, můžete dostat snadno závrať. Člověka bezděčně napadne: proč si vybrali k životu právě tohle místo? Hlavní archeolog zdejšího národního parku Scott Trevis na tenhle základní dotaz odpovídá skoro znuděně.

„Půda na náhorní plošině Mesa Verde je úrodná. Umožňovala Anasaziům pěstování kukuřice, fazolí a různých druhů tykví. Voda je sice vzácná, ale když víte, kde hledat, najdete ji,” říká.

Dlouhodobá sucha, nebo tlak jiných národů?

Archeology trápí jiná otázka: co se to vlastně stalo na přelomu 12. a 13. století? Anasaziové se totiž jednoduše sebrali a odešli daleko na jih, hlavně do údolí Rio Grande u hranic s Mexikem.

„Odborníci se nemůžou shodnout na tom, proč se najednou vytratili,“ popisuje Scott. „Dlouhá léta se za hlavní příčinu jejich odchodu považovalo klima. Právě v té době tady nastala velká sucha a ta samozřejmě musela mít velký dopad na život lidí.“

Nebyli by to asi odborníci, kdyby se mezi nimi nenašel jiný názorový proud. „Jsou tady náznaky tlaku ze strany jiných národů,“ upozorňuje Scott.

„Našly se archeologické důkazy násilí právě z doby, kdy odsud Anasaziové začali odcházet. Nejenom z Mesa Verde, ale i širšího okolí,“ říká.

Problém s touhle teorií je v tom, že se tady už pak nikdo neusadil. Tedy dokud nedorazili v 19. století bílí osadníci, hledající pastviny v údolích a cenné kovy v horách.

Kdyby tedy národ Anasaziů vytlačil nějaký jiný, k čemu by mu to bylo? Proč by se tady neusadil? Archeolog Scott Trevis o tom mnohokrát mluvil s dnešními potomky Anasaziů. A kloní se k jejich výkladu.

Přirozený cyklus příchodů a odchodů

„Souvisí to s významem přirozeného cyklu v jejich kultuře. Netýká se to jenom jednotlivce, ale života celé komunity,“ říká.

Když jeden cyklus skončil, pomyslný kruh se uzavřel a přišel čas hnout se z místa. A pak, po mnoha desítkách generací, nastala zase doba podívat se jinam. Třeba do míst, kde žili dávní předkové. Proto se také potomci často na Mesa Verde vracejí.

„Vytvořili si ústní historii, která je přímo spjata s krajinou. Krajina je pro ně jako otevřená kniha. Je to něco jako jejich archív. Proto se vracejí. Nám to pomáhá rozumět jejich chápání propojení minulosti s přítomností,“ upozorňuje Scott.

Je to, připouštím, vysvětlení trochu nestravitelné pro naši civilizaci. Jsme zvyklí na jasné příčiny a důsledky, odpovědi založené na naší, jak doufáme, racionální logice. Ale věřte, že při pohledu na skalní obydlí národa Anasaziů je snadné pochopit, že jejich logika mohla být úplně jiná.


Zvětšit mapu: národní park Mesa Verde

autor: vpo
Spustit audio