Jan Zrzavý pro Čechy objevil Bretaň. Bretaň teď objevuje jeho

Bretaň je jedním z nejkrásnějších koutků Francie a vlastně i celé Evropy. Pro nás ji objevil malíř Jan Zrzavý, který tam začal jezdit ve 30. letech minulého století. Už je to tedy hezkých několik desítek let. A Bretaň teď pro změnu objevuje jeho.

Marta Davouze se ještě jako Marta Železná usadila v Erquy na severu Bretaně. Koupila tu nádherný zámek v katastrofálním stavu a po deseti letech z něj spolu s manželem Joelem nádherný zámek znovu udělala.

Obklopuje ho velká zahrada s fontánkou, v jejímž okolí se nad stojany hrbí několik postaviček a malují. „Mezi stromy stojí houpačka a nedaleko se nachází nádherná socha,“ říká Miroslav Konrád, co je pro zdejší umělce inspirací.

Marta Davouze dostala před časem nápad. Oživit vzpomínky na Jana Zrzavého, který Bretaň tolik miloval, a založit tady na břehu moře nadaci, která by nesla jeho jméno.

Součástí projektu je i každoroční příležitost pro české a francouzské studenty strávit tady určitý čas a malovat. A pak svá dílka vystavit. Třeba rovnou v Erquy.

Francie zatím Jana Zrzavého příliš nezná

Jsme na vernisáži a já se ptám starostky Christiane Guervillyové, jak se jí obrazy líbí. „Zaujal mě především obraz přístavu, který dobře znám, protože bydlím nedaleko,“ tvrdí.

Jak je ten svět absurdní a paradoxní. Troufám si tvrdit, že Jan Zrzavý pro mnoho z nás Bretaň objevil, jeho lodičky visely v mnoha bytech, byl to on, kdo k nám tento melancholický region přivedl. Ale v samotné Bretani o něm nikdo neslyšel.

Stačí se jen zeptat: Víte, kdo to byl Jan Zrzavý? Starostka je upřímná: „Ne, neznala jsem ho.“ A upřímní jsou ve svých odpovědích i další. „Znám ho, ale jen díky Martě. Předtím jsem jeho jméno nikdy neslyšela,“ říká například Valerie z turistického úřadu.

Ještě před studenty dorazily do Erquy dvě skupiny výtvarníků: jedna z pražské galerie La Femme a druhá – sdružení Hortenzie – z Českých Budějovic. Své obrazy budou příští rok vystavovat ve městě Lorient. Tak se budou Francouzi zpětně učit, že kdysi žil malíř Jan Zrzavý, v jehož stopách se čeští malíři trousí do Bretaně.

I slunce zapadá v Bretani jinak než u nás

„Nejvíc se mi tu líbí spřažení přírody s architekturou. Domky jsou ze stejného materiálu jako pobřežní útesy. Fascinují mě i štítové komíny,“ říká akademický malíř Josef Velčovský.

Sochař Petr Schel vidí Bretaň také po svém: „Krajina je tu úplně jiná než v Česku – jde například o členitost pobřeží. Dokonce i slunce tu zapadá trochu jinak než u nás, dává úplně jiné světlo.“ Světlo, které spolu s mořem tak miloval Jan Zrzavý, jehož obrazy se dnes v aukcích prodávají za pět až sedm miliónů korun.

Pokud máte v plánu vyrazit do Bretaně po stopách slavného malíře, tak vězte, že na rozdíl od míst, která malovali například Renoir nebo Monet a u kterých dnes často najdete reprodukce, abyste porovnali obraz s realitou, můžete být trochu zklamáni. Zrzavý se totiž motivy Bretaně nechal pouze inspirovat a vesničky si sestavil podle svého vlastního uvážení.

Ale představivost – to je přece vlastnost všech tvořivých lidí. A malířů zvlášť.


Zvětšit mapu: Erquy se nachází na severu Francie

autor: jšm
Spustit audio