Obama? Jen to ne, tvrdí čeští krajané v USA

Jak oslovit ženy? I na takovou otázku hledali v průběhu své prezidentské kampaně odpověď pánové Obama a Romney. Důležitý je pro ně i zájem obrovské hispánské menšiny, židů, muslimů, nejrůznějších přistěhovalců, ale také uživatelů drog, vězňů a dalších skupin, které většinou mají své důvody, proč volit toho nebo onoho.

Takovou skupinu tvoří i Čechoameričané z Floridy. Kdyby záleželo jen na nich, do Bílého domu by se zřejmě nastěhoval Mitt Romney.

„Já sama jsem se narodila už v Americe, ale mí rodiče přišli z Československa,“ říká 93letá Čechoameričanka Milada. „Tady, v klubu, jsem se naučila česky. Máme přes sto členů,“ dodává s tím, že scházet se je pro Čechy žijící v zahraničí velice důležité.

Čtěte také

Přesouvám se k prezidentovi československého klubu, který působí v Miami na Floridě. „Snažíme se tu zachovat svou kulturu a tradice,“ vysvětluje. „Podáváme tu československá jídla a pivo. Máme tu Mikuláše i čerta před Vánocemi. Já sám většinou dělám čerta. Konají se tu i koncerty, například Karla Gotta.“

O českou a slovenskou politiku se tu však už dnes do hloubky příliš nezajímají. To se současnými americkými volbami je to jiné.

Mezi českými krajiny je favoritem Mitt Romney

„Ti, kteří sem přišli z Československa, odmítají komunismus,“ dozvídám se od prezidenta klubu. „Čeští krajané proto většinou nevolí demokraty, kteří jdou více doleva než republikáni. A Obama? To je katastrofa,“ dodává. „Spoléhá hodně na rozbujelý sociální stát.“

Jeho slova potvrzuje další z členů klubu, který se chystá volit Mitta Romneyho. A k volbám se chystá i 93letá Milada. „Budu také volit Romneyho,“ říká. „Můj 42letý vnuk nemá už tři roky práci,“ vysvětluje s nadějí, že Romney ekonomickou situaci současných Američanů změní.

Vstávám od stolu a společně s prezidentem klubu se vydávám na prohlídku místních prostor. „Nahoře máme knihovnu pro Čechoslováky,“ ukazuje mi. „Visí tu česká i slovenská vlajka a také obraz Masaryka a Štefánika. Snažíme se, aby tu nikdo nezapomněl na naši historii.“


Zvětšit mapu: čeští krajané žijící v Miami věří Romneymu

autor: Pavel Polák
Spustit audio