V tak trochu jiném vídeňském hotelu snídani nedostanete

Hotely se mohou pyšnit řadou hvězdiček. Mohou sloužit pro dlouhodobé ubytování, jen na víkend nebo třeba na pouhou hodinu. Ve Vídni začal fungovat unikátní hotel, kterému se říká „horizontální“ – to proto, že se rozprostírá vlastně po celé čtvrti. Má jediný pokoj a nabízí jenom nocleh. Pro všechny ostatní hotelové služby si hosté musejí zaskočit někam do okolí.

Turisté díky tomuto nápadu poznají vídeňský život opravdu zblízka. Skupina mladých architektů chce podobnými hotely oživit opuštěná zákoutí ve městě. Hotelové pokoje vyrostou třeba na místě bývalého obchodu – stačí jen pár metrů čtverečních.

Theresia Kohlmayrová naťukává kód u dveří a otevírá hotel. No, hotel je silné slovo. Jde spíš o čtyřhvězdičkový pokoj, který je při pohledu z ulice dokonale maskovaný. Vypadá jako malý obchod, jen bez vývěsního štítu a s neprůhlednou výlohou.

„Je to záměrná kamufláž. Kdybychom měli u vchodu velký nápis Hotel, lidi by to lákalo a ťukali by na dveře. A to by rušilo naše hosty,“ vysvětluje Theresia Kohlmayrová.

Horizontální hotel totiž nemá žádnou recepci. Hosté si rezervují pokoj po internetu a pak obdrží přístupový kód do pokoje. Absolutní soukromí, absolutní volnost. Není to však pro každého, přiznává Theresia z architektonického studia, které hotel vymyslelo a navrhlo.

Na snídani do města

„Oslovujeme specifickou skupinu lidí. Ty, kteří chtějí poznat něco nového, i ty, kterým vadí, že všechny hotely na světě se podobají jako vejce vejci a jejich služby jsou skoro stejné,“ dozvídám se.

Lahůdkářství pana Opocenského

Zatímco v jiných hotelech stačí sejít dolů do restaurace na snídani, hosté ve vídeňském horizontálním hotelu musejí navléknout kabát a za službami vyrazit do města. V okolních ulicích na ně čeká třeba čistírna nebo wellness studio, dále snídaňová kavárna nebo příjemná restaurace na večeři.

Celkem jde o devět míst, se kterými má hotel domluvenou spolupráci. Třeba lahůdkářství pana Opocenského je hned za rohem.

„Od začátku se mi ten nápad líbil. Využívat staré opuštěné obchody v centru města je odvážné, já tomu fandím. A prospívá to i našemu lahůdkářství. Snažíme se přilákat zákazníky rozumnou cenou a vysokou kvalitou. Od té doby, co spolupracujeme s hotelem, k nám chodí víc lidí,“ pochvaluje si obchodník.

Další na řadě by mohla být Praha

Hosté v horizontálním hotelu zaplatí za jednu noc 120 eur. To je dost peněz i v poměrně drahé Vídni. K dispozici jsou sice dva bicykly, jinak si však návštěvníci platí všechno sami, třeba i luxusní šunčičku u pana Opocenského. Skepticky se proto Theresie ptám, jakou má hotel obsazenost.

„Je to méně než průměrné vídeňské hotely, ale jsme obsazení asi ze 60 procent. Příští rok se naplno ukáže, jak je tenhle model efektivní. Otevřeme totiž 10 dalších pokojů tohoto typu,“ říká.

„Ideálním místem, kde by se měl model vyzkoušet, je Praha,“ dodává další z mladých architektů Jonathan Lutter. Česká metropole má podle něj stejnou strukturu jako Vídeň a stejný problém s opuštěnými obchody v přízemí.


Zvětšit mapu: ve Vídni už jeden horizontální hotel mají, další na řadě by mohla být Praha

autor: vob
Spustit audio