V Grand Canyonu se před vámi odvíjí historie Země

Grand Canyon. To jméno mluví samo sebe. Je opravdu velký a monumentální. Však je také každý rok cílem miliónů návštěvníků z celého světa.

„Popisovat Grand Canyon nedává žádný smysl,“ posteskl si kdysi anglický spisovatel J. B. Priestley. „Není to jen nějaká obvyklá pozoruhodnost nebo výletní místo. Je to zjevení,“ dodal anglický bard.

Není proto asi divu, že Velký kaňon přitahoval hlavně hudebníky. Známá je například stejnojmenná orchestrální suita skladatele Ferdeho Grofého z roku 1931.

Grand Canyon? Přírodní zázrak

Velký kaňon vyhloubila řeka Colorado v polopouštní skalnaté krajině na území dnešního státu Arizona. Je dlouhý přes 440 kilometrů. Pro názornost: kdybyste do něj vjeli autem řekněme u Plzně a pokračovali přes Prahu do Bratislavy, pořád byste nebyli na konci.

Někde je široký pět, jinde skoro 30 kilometrů. Okolní náhorní plošina se místy propadá do hloubky až 1800 metrů.

Scott Babinowitch pracuje pro správu Národních parků. O kaňonu mluví jako o otevřené tváři země.

„Když se díváte na Grand Canyon, vidíte před sebou skoro polovinu historie naší planety. Pro geology má obrovský význam. Usazeniny ukazují, že tady byly pouště, bažiny, jezera a oceány. To všechno se dá vyčíst ze zdejších skal,“ popisuje.

Kaňon byl prozkoumán až ve 2. polovině 19. století

Lidé tady žili přinejmenším 12 tisíc let. Některé národy považovaly kaňon za domov a místo k životu. Pro jiné měl hlavně duchovní význam – jako scenérie pro náboženské obřady.

První Evropané, kteří ho spatřili, byli Španělé v 16. století. Neusídlili se a opravdový průzkum musel počkat až na jednorukého veterána z války Severu proti Jihu, jistého Johna Wesleyho Powella. Spolu se skupinou odvážlivců se v roce 1869 vydal na čtyřech dřevěných člunech dolů po Coloradu.

Nejsilnější poezii mají ve Velkém kaňonu právě drobnosti, které vyčnívají z monumentálních rozměrů svého okolí

„Neměl tušení, co se skrývá za dalším zákrutem řeky. Nikdo před ním Colorado na lodi nesjížděl. Nevěděl, jak budou vypadat další peřeje, jestli se nezřítí z nějakého vodopádu. Pro mě je John Wesley Powell ztělesněním badatele a průzkumníka,“ neskrývá Scott Babinowitch.

Grand Canyon měl štěstí, dochoval se v nezměněné podobě

Powell byl také zdatný akademik, který se později stal ředitelem Geologického průzkumu Spojených států. Bylo mu jasné, jaké bohatství se tady skrývá. A to mohlo unikátní výtvor přírody změnit k nepoznání.

Američané při osídlování Západu neprosluli právě jako ochránci životního prostředí. V kaňonu se navíc našlo olovo, zinek, azbest a měď.

„První západní osadníci chtěli využít minerální zdroje. Naštěstí pro budoucí generace zvítězil názor, že je důležitější zachovat Grand Canyon v jeho původní podobě. Prezident Woodrow Wilson ho vyhlásil národním parkem v roce 1919,“ popisuje Scott.

Co všechno dalšího kromě výhledů dnes kaňon nabízí? A na co je třeba dát si při návštěvě pozor? Také na to se Vladimír Kroc zeptal autora reportáže Víta Pohanky.


Zvětšit mapu: Grand Canyon

autor: vpo
Spustit audio