Charitativní sbírka zachraňuje životy a učí Poláky pomoci druhým

Polsko v neděli opět po roce zcela ochromila největší celonárodní dobročinná sbírka na pomoc polskému zdravotnictví. Říká se jí Velký orchestr sváteční pomoci. Vybrané peníze se použijí na vybavení řady nemocnic. Vloni se během jediného dne nasbíralo v přepočtu přes 2,5 miliardy korun.

Dvougenerační vila, před kterou v centru Varšavy stojím, je úplně obyčejná. Takových jsou ve městě desítky. Ale tento dům ukrývá výjimečný příběh. Rodina, která v něm bydlí, dokazuje, že Velký orchestr sváteční pomoci opravdu pomáhá. Pojďme dovnitř.

„Myslím si, že fungování Velkého orchestru jako nadace je skvělé. Díky sbírce se nakupuje opravdu hodně zdravotních přístrojů a zároveň to učí Poláky charitě, pomoci druhým,“ říká mi Katarzyna Parafianowicz.

„Možná to trochu vypadá tak, že soukromá nadace plní roli státu. Ale pokud v nemocnicích přístroje chybí, tak buďme rádi, že se našel někdo, kdo je dokáže koupit,“ dodává paní Katarzyna a vede mě do pokojíčku své jedenáctileté dcery Julie.

První operace přišla v pěti měsících

Za těmito dveřmi je království slečny, která je dnes na světě také díky přístrojům zakoupeným z celonárodní polské sbírky. Julia se narodila s vrozenou srdeční vadou a už má za sebou celkem pět operací.

„První si nepamatuji, to jsem měla asi pět měsíců. A poslední byla před čtyřmi lety,“ říká mi hubená, dlouhovlasá blondýnka. Moc dobře ví, jaké je poslání Velkého orchestru.

„Sbírají se peníze pro děti, aby se je podařilo vyléčit – tak jako mě. Já dnes taky sbírám a přemlouvám jiné děti, aby mi v tom pomáhaly,“ dodává Julia. Ta právě dnes vyrazí na celý den z domu. Vezme si speciální kasičku a promění se v jednoho z tisíce dobrovolníků.

Peníze bude od lidí vybírat na varšavském letišti. „Máme napsané na kartičce, jak poprosit o peníze třeba v angličtině,“ ukazuje.

Ročně potřebuje pomoc kolem 3,5 tisíce dětí

Julia právě vytáhla dětské klávesy a ukazuje mi, co už umí. Je jedním z tisíce polských dětí, které si užívají života díky záchraně doktorů a také lékařským přístrojům zakoupeným právě z peněz nedělní sbírky.

„V Polsku se denně rodí deset dětí se srdeční vadou. Za rok je to okolo 3,5 tisíce dětí. Ty všechny potřebují pomoc. Julia je už dnes v podstatě zdravá, ale ještě jedna vážná operace srdce ji v budoucnu čeká,“ říká její maminka.

„Cítím se dobře. Jezdím na lyžích, na snowboardu, na kole a bruslích. Lékaři mi akorát zakázali potápění a skoky s padákem,“ dodává jedenáctiletá Julia a na rozloučenou mi chce ještě zazpívat.

autor: pev
Spustit audio