K oslavám příchodu nového lunárního roku patří věštci i feng-šuej

Nakoupit květiny a dárky, uklidit byt, uvařit a zajít do chrámu. To všechno patří k přípravám Asiatů na příchod nového lunárního roku. Ten letos začal v neděli 9. února. Do roku Hada tak odhadem vstoupily dvě miliardy lidí. Například Číňané ještě musí s novým rokem navštívit kromě příbuzných i předpovídače budoucnosti nebo mistra feng-šuej.

Dlouhovlasá Luna se uklání v chrámu v centru Hongkongu. Přišla požádat bohy o podporu v příštím roce, jako davy dalších věřících. Modlitebna je přeplněná, dým z vonných tyčinek štípe v očích a v nose. Není to však jediná povinnost, kterou musí mladá Číňanka před koncem roku stihnout.

„Sice si nechávám předpovědět budoucnost každý rok, moc tomu však nevěřím,“ svěřuje se Luna. „Věštci mi pokaždé řeknou tak polovinu dobrých a polovinu špatných zpráv. Obvykle sem chodím s kamarády a spíš nás zajímá, kdy potkáme toho pravého a jak to bude vypadat příští rok v práci.“

Štíhlá Luna se svižně prodírá davem lidí a míří do rohu chrámu, kde v dřevěných stáncích sedávají věštci. Hrozen lidí ji neodradí. Ví, že musí čekat, protože o výklad budoucnosti je velký zájem. Luna se však dočká překvapivě rychle, protože věštci chtějí uspokojit každého.

Oslavy jsou pro Číňany spojeny se starými tradicemi

„Podle předpovědi se musím odvděčit rodičům. Dám jim zase červené obálky s penězi nebo jim koupím dárky. Asi nějaké oblečení nebo zdravé věci k jídlu a pití, třeba dobrý čaj,“ uvažuje.

Nový rok ve znamení předpovídání budoucnosti

„Předpovídám tady už dvacet let. Koukněte, i televize se mnou už dělala rozhovor,“ usmívá se vzápětí čiperný stařík Li s dlouhým šedivým vousem. Do kapsy dlouhého roucha si strká bankovky za věštbu.

Štěstí v novém roce může podle Číňanů ovlivnit i správné proudění energie okolo těla. Na to se zase specializují odborníci feng-šuej. Ani mistr Alex Wu si nemůže na nezájem klientů stěžovat.

K oslavám patří i předpovídání budoucnosti a feng-šuej

„Podle feng-šuej nás ovlivňuje devět hvězd, devět čísel. Příští rok bude v centru všeho dění hvězda čísla 5. Ta přináší komplikace, takže rok Hada nebude lehký,“ varuje.

Číňané se drží tradic

Za další věštbu už mistr žádá peníze, a tak ho opouštím a pevně věřím, že rok Hada bude i přes jeho varování úspěšný. Vzhledem k tomu, kolik lidí s penězi v ruce na věštbu mistra Wu čeká, tak snad i on začátek roku zvládne ve slušné formě.

„Myslím si, že feng-šuej má význam, ale nejde o nic mysteriózního,“ říká Luna. „Je to prostě o tom, že když je energie ve vašem bytě dobrá, i váš stav a pocity jsou lepší."

Luna stejně jako další věřící však za tuto předpověď zaplatí ráda. Je to letitá tradice a dobrý Číňan se každé tradice drží.


Zvětšit mapu: příchod nového lunárního roku si připomněly dvě miliardy lidí po celé Asii

autor: kpr
Spustit audio