Korejská pochoutka připomíná kysané zelí. A vyžene z těla všechny nečistoty

Olivový olej, sója, jogurt, čočka a nakládané korejské zelí kimči. To je podle vědců citovaných časopisem Health pět nejzdravějších potravin světa. To se jistě dobře poslouchá v Koreji, protože kimči a sója tam jsou součástí skoro každého oběda nebo večeře. A jedl je i císař, což dosvědčí i vnučka císařovy šéfkuchařky.

V Koreji všechno začíná a končí s kimči, národním jídlem z kvašeného zelí. Takže i rozhovor s ředitelkou Institutu císařské kuchyně se bez této voňavé pochoutky neobejde. Než vytáhnu mikrofon, už přede mnou leží několik mističek s červenou směsí.

„Chcete-li poznat korejskou kuchyni, je potřeba ji zkoušet. Nejběžnější jídlo je kimči s vařeným vepřovým masem a zabalené v listech salátu. Je to takový náš sendvič. Toto kvašené zelí doplňuje většinu našich jídel. Nejjednodušší oběd je klidně jen rýže a kimči,“ říká 63letá ředitelka institutu Han Bok-ryo.

Typická součást korejské kuchyně

Studiu korejské kuchyně zasvětila celý život, stejně jako její matka a babička. Ta pracovala jako šéfkuchařka v paláci posledního korejského císaře z dynastie Čoson. I tam se kimči jedlo denně.

„Kimči je typickou součástí každého korejského jídla. Bez něj se prostě neobejdeme. Skoro každá korejská rodina si ho každoročně sama doma nakládá do hliněných sudů, kde kvasí. Pod zemí zůstává po celou zimu,“ dozvídám se.

Han Bok-ryo, ředitelka Institutu císařské kuchyně

Cpu se na pokyn expertky typickým korejským obědem. Trochu mi to připomíná vepřo knedlo zelo. Knedlík tady sice nahradila rýže, ale jinak je to stejně dobré. Možná i lepší. Obzvláště zdravé kimči.

Z reportérky pokusným králíkem

„Letos jsme naložili 200 hlávek zelí. Kimči prostě nesmí v rodině nikdy dojít. Ani u nás v institutu!“ říká ředitelka a ukazuje hliněné hrnce plné kimči, které Korejci vyrábějí v různých variantách podle obsahu chilli papriček a jiných přísad.

Nejběžnější je nakládané čínské zelí, bílá ředkev, koření a okurka. Variací je však mnohem víc. Dámy se umějí pochlubit, a tak se stávám pokusným králíkem.

Tohle ochutnávání si tedy budu pamatovat, vypálilo ze mě všechnu nedobrotu. Kimči mění s kvašením i chuť. To, které kvasí déle v zemi, je uleželejší a jemnější. Prostě jako kyselé nakládané zelí z Křivic.

Nejen dobré, ale hlavně zdravé

Když mě Korejky nasytí jako Budulínka, přecházíme na zdravotní účinky kimči.

„Dobré jídlo má podle nás Korejců blahodárné účinky na celý organismus,“ podotýkají. „Říkáme, že jídlo je lék. Pomocí dobrých potravin se můžeme i uzdravit. Tradiční pokrmy obsahují často i korejskou medicínu – například polévky s kořenem ženšenu a zdravé byliny.“

Což je zřejmě dost důvodů, proč každý korejský obchod nebo restaurace nabízí kimči. Ostatně můžete si to ověřit i v Česku, kde už Korejci také pár podniků otevřeli.

autor: kpr
Spustit audio