Po těchto čínských dezertech prý jen tak neztloustnete

Což takhle dát si koláč s fazolovou náplní nebo se sušeným vepřovým? Nebo co takhle zmrzlinu ze zeleného hrášku? Čínské dezerty zřejmě na první pohled Evropana nezaujmou – spíš naopak. Přesto je čínské cukrářství zajímavé. A co teprve na kurzu pečení…

„Ukážeme vám, jak připravit těsto na naši specialitu – na manželčiny koláče. Stačí mouka, voda a tuk do pečiva,“ uvádí mě do kurzu čínských dezertů pekařka Dorothy.

Těsto na manželčiny koláče se pokouším připravit v prestižním čínském pekařství Wing Wah. Magdaléna Rettigová by se divila: stačí jedno vejce, trochu mouky a hlavně hodně vody a ovoce. Není tedy divu, že se po čínském dezertu netloustne.

Koláčky, které se snažím s předním cukrářem Jung Waj Ťiou upéct, patří na jihu Číny mezi oblíbené dezerty. „Nejvíce se prodávají právě koláčky, stejně jako vaječné rolky. Denně jich upečeme přes 20 tisíc,“ upozorňuje.

Romantický příběh dal jméno slavnému dezertu

Jungovi jde válení těsta a balení ovoce pěkně od ruky. V pekařství pracuje od jeho vzniku, tedy přes padesát let. „Dělá mi dobře, když lidem chutná. A samozřejmě mě těší, když nám jde obchod,“ říká.

Cukrář Jung připravuje jednu z typických čínských pochoutek

Čtěte také

Kuchař Jung mě propouští a vracím se k válení těsta, což mi jako pomocnému kuchtíkovi jde. Nová kolegyně Dorothy je nadšená a radostně vypráví, odkud pochází název dezertu.

„Milující žena se podle legendy sama prodala do otroctví, aby rodina získala peníze na léčbu tchána. Manžel jí za to posílal sladké koláče, které sám pekl. Koláčky se staly populárními široko daleko, manžel vydělal peníze a ženu vykoupil z otroctví,“ vysvětluje, odkud se název manželčiny koláče vlastně vzal.

Chutná i cizincům! Nebo ne?

Romantický příběh a legenda o prospěšnosti cukroví jsou přesně tím, co mají Číňané rádi. Například dezert ze sezamu má chránit před šedivěním vlasů. Dezerty z příšerně zapáchajícího ovoce durian prý zase čistí a léčí.

Čtěte také

Zdejším mlsným jazýčkům to však nestačí a kuchaři se musejí otáčet a stále vymýšlet novinky. „Na podzim jsme začali péct nový druh podzimních koláčů, které se jmenují ice. Chutnají prostě jako zmrzlina,“ chlubí se kuchař Jung a dává mi pár koláčů zkusit.

Jsou výborné. A pak že cizincům čínské cukroví nechutná! Nebo už jsem si zvykla a zapomněla, jak chutná bábovka?

autor: kpr
Spustit audio