Se zeleninou obchoduje na Falklandech britský patriot

Vezmeme vás na jedno zvláštní místo naší planety, kde obyčejný květák stojí jako tři kila jehněčího. Tento absurdní nepoměr panuje na Falklandských ostrovech. Ovcí tam mají skoro půl miliónu, ale veškeré ovoce a většinu zeleniny musejí dovážet. Některé druhy zeleniny si už Falklanďané v nehostinných podmínkách ostrovů v jižním Atlantiku umějí vypěstovat sami. A jsou na to patřičně hrdí.

Jsem v salátovém skleníku, což je opravdu gigantický hangár. Salát je tu hlavním artiklem, pěstují ho skutečně celý rok a místní se bez něj neobejdou.

„Nepoužíváme zeminu. V našich sklenících je čistá hydroponie. To znamená, že všechny rostlinky stojí ve vodě. Klima nám neumožňuje pěstovat zeleninu jinde než ve sklenících,“ vysvětluje Tim Miller, majitel zahradnictví Stanley Growers, při prohlídce království voňavých okurek, rajčat a lilků. Právě on je bez přehánění jedním z nejdůležitějších lidí na Falklandech.

„Máme odpovědnost za zásobování ostrovů čerstvými potravinami. Zvyšujeme kvalitu života místních, což je dvojsečné. Když se změní kurz měny a stoupnou ceny, jsem to já, kdo to od lidí schytá,“ zamýšlí se.

Falklandské klima neumožňuje pěstovat zeleninu jinak než ve sklenících

Obchody mu kazí omezení letecké dopravy

Procházím s Timem skleníkem, kde rostou nádherné sladké papriky – oranžové a červené pod krásnými zelenými listy. Rostliny vypadají trochu povadle, protože je venku zataženo. „Dodáváme zeleninu do místních supermarketů, hotelů a restaurací. Máme taky smlouvu s britskými ozbrojenými silami, zásobujeme rybáře nebo antarktické průzkumníky,“ vyjmenovává Tim Miller.

Čtěte také

„Obchodujeme také s výletními loděmi. Jejich provozovatelé vědí, že stačí den předem zavolat a dostanou čerstvý salát a další zeleninu,“ dodává. Současně mě zahrnuje dlouhým výčtem argentinských protivenství. Hlavní „podpásovka“ prý přišla před deseti lety, když se ze dne na den rozhodlo, že charterové spoje z Chile nesmějí přelétat přes argentinské území.

Teď létá na Falklandy jediný komerční spoj z Chile týdně. Při mezipřistání v Argentině musí mít na palubě vlastní rezervní pneumatiky, takže místa pro drahocenné potraviny je o něco méně.

Jan Millerová zavzpomínala na noc, během které uvázala desítky kytic

Z rodilého Falklanďana se stal britský patriot

Tim Miller by čistě teoreticky měl mít „pifku“ spíš na Brity. Britská rozvědka totiž během konfliktu v roce 1982 usoudila, že plochu před Timovou ovčí farmou používají argentinské dopravní letouny. Puma svržená britským bombardérem připravila Tima Millera o oko. Dnes je však z rodilého Falklanďana jeden z největších britských patriotů, který se stará o pomníčky padlých britských vojáků a vede s manželkou skautský oddíl.

Čtěte také

„Až do osmi hodin večer jsem nevěděla, jestli letadlo z Chile přivezlo květiny, které jsem chtěla prodávat na Den matek. Než Argentina zvýšila tlak na ostrovy a dramaticky snížila počet letů, prodala jsem v takový den třeba 150 kytic. Lidem jsem tedy řekla, ať přijdou ráno. Celou noc jsem pak vázala kytice,“ vypráví Timova manželka Jan.

„Tady máme uruguayská jablka, která přivezla loď, chilské jahody a anglická jablka, která přiletěla ve vojenském speciálu,“ ukazuje Tim Miller a ve skladišti bere do rukou i jednotlivé žampióny s opatrností a pečlivostí zlatníka. Na konci světa jsou totiž květák a grepy uctívány na talíři stejně, jako jinde smaragdy v náhrdelníku.

Tim se svou manželkou Jan vztyčují ve větru britskou vlajku

Jiří Hošek se sice vrátil z Falklandských ostrovů zpět do Velké Británie, ale hlavu má stále plnou zážitků. Jak se na Falklandech žije? A jak se projevuje odloučenost ostrovů od okolního světa? Také na to odpověděl v rozhovoru s Vladimírem Krocem, který si můžete připomenout v následujícím audio záznamu.


Zvětšit polohu Falkland

autor: Jiří Hošek
Spustit audio