Tyhle polské potraviny byste určitě rádi ochutnali

Konečně jsme se dočkali! Tak to si řekli všichni polští gurmáni. Varšavský Ateliér Amaro totiž získal jako první polská restaurace hvězdu Michelin. Svůj úspěch postavil výhradně na polských surovinách. Dokazuje, že i polské produkty můžou být výjimečně lahodné.

Ateliér Amaro je historicky první restaurace v Polsku, která dostala michelinskou hvězdu. Majitel unikátního podniku v centru Varšavy na ni čekal 20 let a pořád tomu nemůže uvěřit.

„Šestnáct měsíců před otevřením restaurace jsem vyrazil na cestu po Polsku. Najezdil jsem více než 60 tisíc kilometrů. Hledal jsem polské výrobky, které jsou klíčem k úspěchu,“ říká mi Wojciech Amaro, šéfkuchař a majitel restaurace v jedné osobě.

„Když jsem zjistil, že těch kvalitních produktů je opravdu hodně, začal jsem věřit tomu, že naše restaurace postavená výhradně na polské kuchyni bude úspěšná,“ vzpomíná pan Amaro.

Každý týden přichystá příroda něco nového

„Snažíme se vytvořit zcela novou polskou kuchyň výhradně z domácích produktů. Vymýšlíme polévky, nová jídla, která nikdy v Polsku na talíři nebyla. A proto jsme dostali michelinskou hvězdu, za náš nový přístup,“ vysvětluje Wojciech Amaro.

Amaro není restaurace, je to kulinářský ateliér. Experty z Michelinu nadchlo to, jakým způsobem se tu jídla připravují. Jde hlavně o místní polské potraviny, výjimečná je forma servírování a originální je také výroba rozmanitých chutí.

Pyšný majitel a zároveň kuchař Wojciech Amaro

Čtěte také

„Klíčové bylo moje rozhodnutí, že nebudeme nabízet sezónní jídla, ale rozdělil jsem rok na 52 týdnů. Začali jsme si psát, co který týden nabízí za suroviny, co roste, žije a kvete,“ nechává nahlédnout pod poličku pan Amaro.

„Zjistili jsme, že polské řeky, lesy, hory, jezera, louky nám toho poskytují opravdu hodně,“ usmívá se šťastně majitel restaurace.

„Nejbohatší je 39. týden, tedy konec září. Polská příroda v tu dobu nabízí 538 nejrůznějších surovin, které se dají využít v naší kuchyni,“ dodává pro zajímavost Wojciech Amaro.

Dnešní menu? Černý kořen, telecí loupaná plec a mořský okoun

Po strmých schodech vcházíme do nevelké kuchyně, která je ve sklepě pod jídelní částí restaurace. „Máme osm kuchařů. Je to mezinárodní tým. Jsou z Filipín, Portugalska, Kanady a samozřejmě z Polska,“ vypočítává pan majitel.

Majitel Ateliéru Amaro tvrdí, že všechna jídla jsou připravená za použití nejmodernější techniky. A tady se prý snoubí příroda s vědou.

„Dnes servírujeme černý kořen, který se vaří hodinu při teplotě 85 stupňů. K tomu bude telecí loupaná plec, která se vařila 5 hodin při teplotě pouze 56 stupňů. A pak tu bude mořský okoun, kterého budeme na základě speciální objednávky péct 10 minut v teplotě 52 stupňů,“ popisuje mi netradiční přístup mladý kuchař.

„Předtím, než jsme dostali hvězdu, tak se na stůl v restauraci čekalo týden. Dnes je to měsíc. A když někdo chce rezervaci na pátek nebo sobotu večer, tak si na ni počká až dva měsíce,“ dodává manažer Ateliéru Amaro Krzysztof Matej.


Zvětšit mapu: Ateliér Amaro najdete v centru Varšavy

autor: pev
Spustit audio