Až spadne tahle věž, zřítí se celá Tchaj-pej

V mracích nad Tchaj-pejí se ztrácí už deset let. Svého času dokonce byla nejvyšší věží světa. Netrhá rekordy pouze výškou, ale i technickými vymoženostmi. Oproti jiným stavbám je navíc i krásná. Pojďte s námi vyjet na špičku tohoto architektonického skvostu, na tchajpejskou věž 101!

„Vítejte v nejrychlejším výtahu na světě, ve výtahu na věž 101!“ vítá nás ženský hlas – a už to začíná! Během čtyřiceti vteřin jsme se dostali do 89. patra. Až mi z toho lehce zaléhají uši…

Nahoru, až do mraků, jsme vyjeli během několika vteřin. Vrchol věže leží jen několik podlaží nad námi, ve 101. patře. Po něm se nejvyšší věž Tchaj-peje jmenuje – říká se jí „sto jednička“. I přesto, že už není nejvyšší stavbou světa, jedno prvenství si pořád uchovává. Jsou tu dva nejrychlejší výtahy na světě.

„Jezdí rychlostí 1100 metrů za minutu a jsou vybaveny poslední hi-tech technologií. Unikátní je také kontrola atmosférického tlaku v kabině, aerodynamika a bezpečnostní zařízení,“ vysvětluje průvodce.

Zemětřesení a tajfun? Věž 101 je připravená na všechno

Od výtahů zaznamenaných i v Guinnessově knize rekordů už mířím k dalšímu nej. A to ke speciálnímu vahadlu, které v tajfuny a zemětřesením zkoušené zemi zajišťuje věži stabilitu.

V mracích nad Tchaj-pejí se věž ztrácí už deset let

„Při silném větru, tajfunu nebo dokonce při zemětřesení budovu udržuje ve stabilní pozici vyvažovací těleso. To je umístěno v 88. až 92. patře. Zlatá koule o průměru 5,5 metru dokonce váží 660 tun. Jestliže ‚sto jedničku‘ zasáhne silný vítr, vyvažovací těleso se začne pohybovat do protisměru, čímž udržuje budovu ve stabilní pozici,“ dozvídám se.

Čtěte také

Od technických vymožeností mě to táhne k oknu. Z 508 metrů shlížím na hlavní město Tchaj-wanu, na Tchaj-pej.

„Stavba věže 101 začala roce 1997. Vidět odtud můžete například magistrát, hlavní finanční a obchodní instituce, přední obchodní domy, hotely, centrální banku a Mezinárodní výstavní centrum. Sto jednička stojí v městské čtvrti Šinji, díky moderním budovám a obchodním institucím se jí proto také říká tchaj-pejský Manhattan,“ říká průvodce.

Polkněte a všechno bude fajn!

Raduji se z vyhlídky. Tedy do té doby, než se přižene bouřka. I přesto, že si vzpomínám na vahadlo a bezpečnostní systémy, strach mě žene dolů. To Tchajwanci jsou klidní. Jak totiž říkají, jestliže spadne věž Taipei 101, spadne pak ve městě už každá budova.

Rychle tedy do výtahu! Ještě, že je nejrychlejší na světě…

„Sjíždíme do 5. patra. Doporučujeme vám několikrát polknout, abyste srovnali tlak v uších. Děkujeme za návštěvu a brzy opět na viděnou!“


Takhle vypadá věž 101 z ptačí perspektivy

autor: kpr
Spustit audio