Nejdřív teorie, pak bazén a moře. Cozumel je ráj potápěčů

Nejen 20 tisíc mil pod mořem, ale i metr šedesát v bazénu může být někdy pořádným dobrodružstvím. Verneovskou terminologii doplníme ještě tajuplným ostrovem, který se jmenuje Cozumel, leží v Mexiku a považuje se za druhou nejlepší potápěčskou destinaci na světě. Odjet z něj bez toho, že byste navštívili jednu z mnoha tamních potápěčských škol, by byla přinejmenším škoda.

„Reportáž? No dobře, ale rychle – v 11 už musíme být na moři,“ říká mi zdejší potápěčská legenda Sylvino. Ve spěchu popisuje útroby své školy, ze které opadávají kusy omítky a snad i zdí.

Sylvino si nepamatuje, jak dlouho v této zapadlé uličce hlavního městečka Cozumelu, tedy v San Miguelu, svoji živnost provozuje. O kvalitní výdělek zde není nouze. Tedy pokud vás zrovna neruší jakýsi bláznivý Evropan z naprosto neznámé země, který si navíc nechce ani vybrat nic ze zdejší exkluzivní potápěčské nabídky.

„Cozumel je díky našemu korálovému útesu hned po Austrálii druhou nejlepší potápěčskou destinací na světě. Zdejší specialitou je skvělé jeskynní potápění, což je velmi obtížná část potápění,“ začíná se Sylvino přece jen rozmlouvat.

Rád se pyšní čtveřicí svých lodí, z nichž jedna je ryzí replikou staré dřevěné plachetnice, kterou nepoužívá k potápění, ale k nočním výletům s bohatou klientelou z Ruska nebo Japonska. Mě ale spíše než sezení v kravatě nad humrem zajímá potápění.

Sylvinova potápěčská škola

Čtěte také

„Nejsou tu žádní žraloci, žádné velké vlny – jde prostě o velmi jednoduché potápění. Můžete si zde s námi udělat mezinárodní licenci, a to za 400 dolarů,“ nabízí Sylvino.

Já osobně nemám problém s cenou, ale s něčím jiným. Přeci jen – poměrně jednoduše dnes lze dohledat informace o žralocích na jižních útesech, o obrovských vlnách a nebezpečných proudech na východě nebo i o tom, jak jeden zástupce paryb nedaleko odsud ukousl kanadské turistce před dvěma lety nohu.

Nejdřív učebnice, pak bazén a potom… možná i moře

A tak zatímco Sylvino vyráží na lodi Sun Mary vstříc přívalům amerických dolarů, já s poraženeckou náladou mířím zpět do hotelu, kde volím o hodně opatrnější start mé jistě hvězdné potápěčské kariéry. Jdu do bazénu.

Čtěte také

„Naše lekce je velice jednoduchá! Dáme si 20 minut teorie, ukážeme si, jak pracovat s potápěčským vybavením, pak to vyzkoušíme v bazénu – no, a hurá na moře. Za tři až čtyři dny můžete mít licenci,“ slibuje učitel Alfonso.

Alfonso mi dává první potápěčskou lekci

Jako bych jeho slova už nedávno slyšel. Vše, co se týká potápění na Cozumelu, je zkrátka zřejmě opravdu velice jednoduché. A tak nakonec místo do školní lavice sedám do lehátka u bazénu a polykám první řádky potápěčských učebnic.

Hurá do vody!

„První špatná věc je astma, máš astma? Co se týká tlaku ve vodě: máš problém v letadle s ušima? Ne? Dobře, tohle přeskočíme, bla, bla, bla,“ zaučuje mě Alfonso.

Mezi ono „bla, bla, bla“ i tak vměstná spoustu důležitých informací. Pak dochází i na řeč těla… A na konci toho všeho konečně do vody! Tedy do vody… Metr šedesát hluboký bazén jí zase tolik nenabízí.

Nakonec přišla i pozvánka na moře. Snad opravdu časem díky Cozumelu rozšířím řady českých vyznavačů potápění!


Zvětšit mapu: mexický ostrov Cozumel láká na skvělé potápění

autor: mij
Spustit audio