Z dominanty švédského korunovačního sálu se stalo také křeslo pro Batmana

Slavný stříbrný trůn, který reprezentuje Švédské království, slouží ke korunovaci švédských králů a zdobí hlavní společenský sál královského paláce ve Stockholmu. Jeho repliku ovšem najdete také v Hollywoodu a diváci ji mohli spatřit například v Batmanovi. Ovšem stalo se tak jen kvůli neznalosti tvůrců snímku. Proč si lidé z Warner Brothers vybrali do tohoto filmu právě švédský trůn?

Církevní hodnostáři vkládají na hlavu pomazanou královskou korunu. Švédsko má nového panovníka. Podle hudby, která při tomto obřadu hrála, byste zřejmě poznali, že jsme se přenesli o několik století zpět, konkrétně do roku 1672, kdy se švédským panovníkem stal Karel XI. A právě tento monarcha byl mezi prvními, který zároveň usedl do proslulého stříbrného trůnu.

Kus historie v jednom neobyčejném křesle

Švédský trůn je mohutné křeslo z ušlechtilého kovu, které bylo vyrobeno v polovině 17. století, ovšem nikoli pro krále, ale pro královnu. „V roce 1650 dosáhla Kristina Švédská potřebného věku a mohla být zde ve Stockholmu korunována. U této příležitosti také dostala stříbrný trůn,“ vypráví šéf protokolu královského paláce.

Čtěte také

„Vyrobili ho v německém Aušpurku. Je ze dřeva pokrytého stříbrnými pláty. I proto není tak těžké, jak na první pohled vypadá. Váží tedy asi čtyřicet kilogramů. V každém případě ale sloužilo při všech dalších korunovacích švédských panovníků,“ dodává šéf protokolu, zatímco ukazuje na stříbrnou dominantu velkého sálu.

Stříbrný trůn posloužil i stříbrnému plátnu

Slavný a pro monarchii cenný trůn se však i díky královně Kristině dostal také na filmová plátna. Právě tato panovnice totiž proslula svým nekonvenčním a výstředním chováním a vystupováním. Potrpěla si i na drsné žerty, a tak není divu, že často bývala vděčným soustem pro spisovatele a dramatiky. A nakonec byl její životní příběh také zfilmován.

Stříbrný trůn

„V roce 1933 si švédská filmová hvězda Greta Garbo zahrála královnu Kristinu. V tomto stejnojmenném historickém a velmi romantickém snímku je mnoho událostí zcela odlišných od skutečnosti, ovšem dekorace, kostýmy a různé předměty odpovídají realitě.

Tvůrci filmu totiž postavili kopii královského paláce, nechali vyrobit repliku koruny a stejně tak i samotného stříbrného trůnu", vypráví šéf protokolu, podle kterého se tak Stříbrný trůn, i když nešlo o originál, stal známým po celém světě.

V Hollywoodu křeslo pro zlého muže

Stejnou příležitost měli diváci o půl století později, kdy tuto filmovou repliku použili tvůrci snímku, který ovšem neměl se švédskou monarchií či dějinami Evropy vůbec nic společného.

Čtěte také

„Kopie trůnu skončila po natáčení filmu s Gretou Garbo ve skladu, kde na ni přes padesát let jen padal prach. Až na konci 80.let minulého století ji objevili lidé z Warner Brothers, kteří připravovali další letní ‚supertrhák‘. A pro tento film potřebovali nějaké dobré křeslo pro zlého muže. Procházeli mezi rekvizitami, až spatřili stříbrný trůn. Nic o něm nevěděli, ale přesně odpovídal jejich požadavkům. A tak ho použili,“ vysvětluje s úsměvem a ironií v hlase šéf protokolu švédského královského paláce.

Filmem, ve kterém si trůn zahrál, byl Batman. A oním záporným hrdinou, který se na stříbrném trůnu povaloval, nebyl nikdo jiný než děsivý Joker Jack Nicholson. A tak tři švédské korunky zdobící stříbrný trůn září i v Batmanovi. Samotný originál však i nadále slouží výlučně švédským panovníkům.

autor: mir
Spustit audio