Zavěs kafe! Tenhle projekt není jen o kávě

Možná jste už o tom projektu někdy slyšeli. Zaplatíte za dvě kávy, ale vypijete jen jednu. Tu druhou věnujete někomu, kdo je teď momentálně ve svízelné situaci a nemůže si kávu dovolit. Už i do Británie pronikl charitativní projekt, pro který se u nás vžil termín odložené nebo „zavěšené“ kafe.

Velká Británie patří nepochybně k zemím, kde lidé nadprůměrně přispívají na charitu. Obchůdky se zbožím, kde jde výtěžek z prodeje na dobročinné účely, se to ve městech jen hemží.

Lidé hojně kupují taky bezdomovecké časopisy a podporují charitativní sportovní výkony. Nově Britové poznávají systém, kterému se v angličtině říká „suspended coffee“. První kavárnou se Londýn připojuje k projektu, který už je nějaký čas známý v Česku.

Přátelská komunita napříč kulturami

„Nechceme lidi do ničeho nutit. Musejí se na odloženou kávu napřed sami zeptat. Nechceme, aby naši zákazníci měli pocit, že si musejí ‚zavěšenou‘ kávu koupit. Není to jako žebrání na ulici, nežádáme lidi o peníze,“ vysvětluje filozofii podniku Coffee 7 v chudé východolondýnské čtvrti Forest Gate manažerka kavárny Hettie.

Čtěte také

Adepty na „odloženou kávu“ nikterak nelustruje. Doklad z úřadu práce tady nikdo předkládat nemusí. „Že je to pro nás reklama, je bonus. Není to něco, na co bychom se soustředili. Forest Gate je místem, kde vedle sebe žije spousta různých kultur. Nejsme komunitní kavárna, ale vytváříme určitou komunitu.

Dan a jeho kolegové pomáhají i atmosféře podniku

Chodí sem bezdomovci nebo lidi, kteří třeba zrovna přišli o práci. Poskytujeme jim prostor, kde se cítí dobře, kde jsou vítaní,“ doplňuje Hettie.

Dobrá káva se snadno může vrátit

„Už jsem několikrát možnosti odložené kávy využil. Nemám teď zrovna dvakrát štěstí v životě,“ vypráví mi u hrnku opravdu dobré kávy Velšan Steve, jeden ze štamgastů Coffee 7.

„Lidi jsou tady opravdu přátelští, je to taková komunitní atmosféra. Kdybych neměl možnost sem chodit, seděl bych asi 24 hodin denně, 7 dní v týdnu zavřený doma. Už jsem taky sám koupil pár odložených káv, abych zčásti zaplatil ty, co jsem tu měl ‚na sekeru‘. Ale tenhle projekt je opravdu víc než jen o kávě.“

Zahřeje minimálně na těle

Jedinou viditelnou připomínkou projektu je prostý bílý papír za barem, kde se evidují všechny zakoupené a naopak odebrané kávy. Když ale člověk v tíživé situaci přijde do Coffee 7 a vidí, že žádná káva není k dispozici, neznamená to, že by tu kávu nedostal. Naopak – nikomu není odepřena pomoc.

Čtěte také

„Spousta našich zákazníků se už naučila, jak systém funguje, na čem je založený. Teď přemýšlíme, jak ho posunout dál,“ říká barista Dan, který mi před chvílí udělal do malé skleničky nadýchané latte.

Steve je jedním ze zákazníků v tíživé situaci, který chodí na kafe zdarma

„Takže třeba uvažujeme o možnosti odloženého jídla a kávy navrch. Nebo že by lidé u nás měli věrnostní kartu,“ říká Dan. „Pořád se někam pohybujeme a chceme pomáhat víc lidem,“ dodává.

Cukr si beru z omlácené porcelánové dózy, abych pak náhodně zalovil v nádobě, kde snad žádné dvě lžičky nejsou stejné. Coffee 7 dělá všechno pro to, aby se tu člověk cítil jako doma a ne jako v jedné z mnoha anonymních kaváren nadnárodních řetězců.

Odložená káva někoho zahřeje minimálně na těle a dárce zase na duši. Projekt, který vznikl v italské Neapoli, zažívá v době ekonomické krize renesanci.

V britské metropoli se k němu přidávají další malé kavárny a hlavně o jeho podpoře uvažují i některé řetězce.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio