Košice: Zeď „protiromská“, nebo „protizlodějská“? A kterou si spíše vybírají média?

Vztahy mezi Romy a zbytkem společnosti můžou do značné míry zlepšit i média. Anebo taky zhoršit, například nepřesným titulkem. Dokazuje to i aktuální případ z Košic, kde postavili novou zeď u převážně romského sídliště.

Na Slovensku stojí přes deset zdí, které nějakým způsobem oddělují Romy od jejich neromských sousedů. Některé jsou stometrové a vedou kolem romských osad.

Nejnovější několikametrová zeď v Košicích ale nikoho neoddělila, jenom ohradila parkoviště, kde se lidé báli nechávat auta, protože jim je buď někdo lidově řečeno „očesával“, anebo ničil. I když to měli na svědomí většinou Romové, média nemohla udělat větší chybu než označit novou zeď šmahem jako „protiromskou“. Takhle ji totiž nevidí ani lidé přímo na místě.

Na slovíčko s místními

„Já jsem spokojená. Byly tu často krádeže a poškozená auta,“ komentuje zeď kolemjdoucí paní. Lidé z košického sídliště Luník VIII jsou za tenhle kus betonu očividně rádi. Že by to ale byla „protiromská“ zeď, nad tím kroutí hlavou. „Je to jen proti poškozování a kradení aut,“ říká jeden starší pán, když se ho ptám na účel zdi.

Čtěte také

„Podle mě to není účelové a zaměřené proti nim. Stejně tudy tak jako tak chodí, ale když je tu zeď, tak nechodí přes parkoviště, ale jen kolem něj,“ popisuje mi paní s pejskem.

Nevypadá jako skrytá členka krajně pravicové buňky s výraznými protiromskými postoji. Tak k čemu ta dvojznačnost? Sama přece říká, že pod okny jí chodili Romové a plechové kůlny tu rozebírali Romové. Jenže zeď chrání ji i její sousedy prostě před kriminálníky, a ne před Romy. Těch je tu víc než dost a nikdo je neizoluje. Abychom pochopili, musíme si odskočit na protější kopec přes údolí.

Výsledek komunistického experimentu

Jen pár minut pěšky od sídliště Luník VIII totiž leží mnohem známější Luník IX. Pár panelákových ulic, které se nechvalně proslavily po celém Slovensku. Luník IX kdysi vznikl jako sociální experiment, kam komunistické úřady sestěhovaly romské rodiny z širokého okolí.

Po třiceti letech zůstaly z paneláků doslova jen panely. Ostatní vybavení domů skončilo ve sběru, na sídlišti smrdí lidské výkaly, neteče tu voda a nejde proud. Přelidněné ghetto, kde žijí převážně, nejenom, ale převážně Romové. Krátká zeď na protějším kopci je ale vůbec nevzrušuje.

Čtěte také

Romský starosta Luníku IX Dionýz Slepčík: „Pokud to občanům Luníku IX nevadí, nevadí to ani mně. Nikdo si nestěžuje, lidé jsou spokojení a průchodu to vůbec nevadí.“

Dostavby zdí se nechystají

Když v okolí takového sídliště postavíte jakoukoli bariéru, třeba i krátkou zeď kolem parkoviště, samozřejmě dostane nálepku „protiromská“. Kdyby tu postavili třeba ochranné boxy na odpadkové kontejnery, byly by to zřejmě rovnou „protiromské“ boxy na kontejnery.

Podobně to vidí Marián Krajňák, vedoucí kanceláře starosty městské části Košice-západ, která zeď nechala postavit: „Dovolím si říct, že tato stěna ani není zamezením přístupu, protože se dostanete do městské části Luník IX, když zeď jednoduše obejdete. Žádné další zdi nemáme v rozpočtu a ani se nechystají.“

Městský úředník zároveň odmítá spekulace, že by se zeď měla i dál prodlužovat. Jestli to za pár let bude jinak a celé sídliště přece jen dostane betonovou hradbu, pak už se snad bude dát mluvit o protiromské zdi. Zatím jsou ale novinové titulky mnohem víc protiromské než zeď samotná.

autor: vob
Spustit audio