Tenhle čaj vzniká v místě, kde si země dává dostaveníčko s bohy

Víte, co mají společného horské gorily, deštný prales, řeka Nil a čajové lístky? Když tohle vše „smícháme“ dohromady, vyjde nám jeden z nejlahodnějších afrických čajů. Tajemství jeho přípravy znají na plantážích Gisevu rozkládajících se v sousedství jednoho z nejcennějších deštných pralesů v centrální Africe.

Napít se, tedy v tomto případě usrknout, pak poválet v puse či spíše vykloktat a připravit se na další – vyplivnout. Všechny podivné zvuky, které tím člověk vytváří, patří k nejdůležitější části celého výrobního procesu. Jsme totiž svědky výjimečného a zároveň veledůležitého obřadu ochutnávky čaje.

Jak správně ochutnat čaj?

„Budeme přidechovat, tedy nasávat vzduch přes čaj, aby měl kontakt s jazykem, aby se rozprostřel na jazyku. A tím zjistíme, jestli je slabý, nebo silný. Tuto kontrolu provádíme každých 60 minut, abychom zjistili, jestli se kvalita čaje mezitím nezměnila. A pokud narazíme na něco, co tam být nemá, musíme ihned provést nápravu,“ vysvětluje mi Gisevu.

Čtěte také

Gisevu je vrchní ochutnávač čajové společnosti stejného jména. V malé laboratoři stojící uprostřed velké haly mi tak trochu připomíná krále vodníků, který své hrnečky opečovává s tou největší láskou i opatrností. Bílé keramické hrnky ale místo dušiček uchovávají tmavohnědé čajové kuličky a především pak aroma, které vydávají.

„Nejdříve zkontrolujeme jeho vzhled, jestli je dobře upražený, jestli je čistý a tvoří vlákna. Čaj dobré kvality musí také být sypký a stočený do kuliček,“ ukazuje mi Gisevu.

„Barva čajového odvaru pak vždy musí mít ten správný odstín. Konkrétně má mít barvu světlé mědi. No a v neposlední řadě je důležitá i vůně, měla by být aromatická, jasná, silná a znát by mělo být právě i pražení,“ pokračuje názorně muž v bílém plášti.

Ochutnávač Bonaventure

Osobně dohlíží i na balení černého čaje ceněného v arabském světě, ve Spojených státech a také v Evropě.

Ve Rwandě jsou ideální podmínky k pěstování čaje

„Rwanda je země obdarovaná Bohem. Ať už co se týče kvalitní půdy nebo podnebí. Naše plantáže se nacházejí v nadmořské výšce 2300 až 2400 metrů nad mořem. Nejnižší teplota, kterou jsme tu například vloni naměřili, byla 5,5 stupně Celsia a nejvyšší 25 stupňů. Průměrná denní teplota se pak pohybuje mezi 22 a 23 stupni, takže pro čaj ideální,“ říká mi ředitel firmy Surender Jhijaria.

Mezitím procházíme halou, kde hučí sušička, motory pásových dopravníků i lisů a kde se zelené lístky postupně mění na černý čaj. Nakonec míjíme i kolejnice s velkými vaky, které, s pomocí koštěte i holýma rukama, rychle plní několik mužů v zelených pláštích a zelených čepcích. A zelená převládá i venku.

Plantáž leží na prahu pralesa zabydleného primáty

Půda je vskutku panenská, stejně jako okolní příroda. Stačí se jen rozhlédnout a vaše oči se doslova vpíjejí do vrcholků osázených čajovými keři. Ne nadarmo se Rwandě říká „země tisíců kopců“.

Nad pohupujícími se zelenými vlnami, s nimiž si pohrává lehký větřík, se rozléhá zpěv vesničanů oslavujících dobrou úrodu, která letos může být ještě vyšší než loňských rekordních 2300 tun čaje. Pro srovnání, před 30 lety, kdy společnost Gisevu začínala, sklidili jen třináct tun.

Stačí ale udělat několik málo kroků směrem do pralesa a zpěv vesničanů se rychle začne mísit s hlasy džungle.

Zaměstnanci Gisevu mezi čerstvými listy čaje

Čajové plantáže totiž přímo sousedí s Národním parkem Nyungwe, který je doslova rájem pro desítky druhů ptáků, ale také primátů. Vědci ho dokonce označují za jakési malé království šimpanzů, kočkodanů stříbřitých i ohrožených gueréz angolských.

Nejvzácnějším zástupcem primátů, kteří žijí právě ve Rwandě, jsou však gorily horské. Není proto divu, že je na oficiálním logu čajových plantáží Gisevu vyobrazen právě statný samec s typickým stříbrošedým zbarvením na hřbetě. Však se zdejší čaj také nazývá Silverback Tea.

Země si dává dostaveníčko s bohy

„Rwanda už má své jméno na světovém trhu s čajem, který je podle mne vskutku výjimečný. Obsahuje totiž veškeré bohatství nedotčené přírody, místa, kde si země dává dostaveníčko s bohy a které skrápí déšť napájející jak naše plantáže, tak i jeden z přítoků Nilu,“ mluví o unikátním, dozlatova zbarveném a chuťově velmi výrazném moku pan Jhijaria, ředitel firmy pocházející z Indie, která je už po staletí čajovou velmocí.

I díky jeho působení ve Rwandě se tak horský čaj Gisevu stal jedním z nejvyhledávanějších produktů nejen v centrální Africe. A když si ve chvílích odpočinku pustíte legendární film Vzpomínky na Afriku, nezapomeňte si k němu dát čaj, třeba ten „gorilí“ ze Rwandy. Lahodnější kombinaci najdete jen stěží.

autor: mir
Spustit audio