Bodamské jezero: Co se nedá vykopat z dávných časů bez moderní techniky?

Otázka bydlení trápila už lidi v době kamenné. Řešení pro ně představovaly domy postavené na kůlech. Repliky těchto staveb jsou k vidění v unikátním muzeu u Bodamského jezera, kde se můžeme vydat přímo do počátků naší civilizace – do období před třemi až šesti tisíci lety.

„Máte představu, k čemu to mohlo sloužit?“ ptá se nás průvodce a ukazuje cihlovou figurku připomínající tak trochu ptáčka. Jeden ze školáků tipuje fajfku nebo flétnu. Rozhodně to byl hudební instrument.

Se skupinou školáků jsme uvnitř jednoho z 18 kůlových domů postavených v Unteruhldingenu. Zakladatelé muzea ve dvacátých letech vycházeli z archeologických nálezů. Vody Bodamského jezera ukrývají důkazy až o 700 vesnicích z doby kamenné a bronzové.

Čtěte také

Trénink na pravěké časy

„Takové stavby vznikaly všude po světě. Od východní Evropy po Francii a Itálii. Postavit chalupu na kůlech u břehů jezera bylo jednodušší než vymýtit prales, který jezero obklopoval,“ přináší překvapivé vysvětlení průvodce Jörg.

Mezi jednotlivými domky se přechází přes můstky

Postupně přecházíme z jedné stavby do druhé – z doby kamenné do doby železné. Podle další zaměstnankyně muzea návštěvníky nejvíce zajímá, co lidé v době kamenné jedli, jak se oblékali: „Lidé se hodně ptají na čistotu, na to, co cítili, co si mysleli, ale to jsou věci, o kterých se můžeme jen domýšlet, které přesně nevíme, které se nedají vykopat.“

Čtěte také

Někdy potká archeology až nevídané štěstí. Jako když před pár lety objevili lýkovou botu starou pět tisíc let. Okamžitě začali zkoumat, jak ji naši předkové asi vyráběli, jakých materiálů a nástrojů při tom použili. Stejně tak tu trénují rozdělávání ohně, stavbu malé pece a pečení chleba, nebo zkoušejí dokonce postavit kůlový dům. Do svých programů zapojují i studenty.

Procházka z doby kamenné do doby železné přitahuje hlavně studenty

„Bylo zajímavé vidět, jaké malé měli domy. Nebo jak vařili, jen s kořením bez používání soli,“ sděluje své zážitky třináctiletá studentka školy z Kostnice. Rozhodně se sem chce zase podívat. „V každém případě a určitě s kamarády. Je napínavé tak objevovat historii.“

Vysokou úroveň měla i další řemesla, jak potvrzují vystavené nádoby a nástroje

Výlet proti času končí procházkou po dřevěných chodníčcích kolem chýší sestavených bez jediného kusu kovu nebo kamene. Většina návštěvníků je překvapena hlavně vysokou řemeslnou úrovní stavení a nástrojů. Nejvíc zaujme dovednost, s jakou si v různých situacích dokázali poradit naši předkové v době bronzové a kamenné.

Možná si většina návštěvníků říká, jak bychom na jejich místě – bez nejmodernějších technických pomůcek – dopadli asi my.


Zvětšit polohu muzea v Unteruhldingenu

autor: kls
Spustit audio