Z vlastizrádce hrdinou. Brazilský příběh Bohumila Meda

Po srpnových událostech roku 1968 emigrovaly z Československa tisíce lidí. My vám ale budeme vyprávět dnes už úsměvný příběh muže, který z vlasti odešel už během pražského jara. Přesto se stal vlastizrádcem, komunistický režim ho odsoudil v nepřítomnosti. Dnes je emeritním profesorem a úspěšným podnikatelem v Brazílii, kde šíří slávu české hudby.

„Já jsem odešel asi dva měsíce před srpnovými událostmi kvůli bydlení. Byl jsem ženatý a měl jsem několikaměsíčního kluka. Tenkrát jsme bydleli v podnájmu o 15 čtverečních metrech, bez koupelny a bez vody. Plíny jsme sušili nad postelí a v noci z nich na mě ukapávala voda. Čekali jsme na bydlení a v pořadníku jsme byli za 10 let,“ vysvětluje pan Med důvody, proč se na konci šedesátých let rozhodl emigrovat.

Čtěte také

„Říkal jsem si, že odjedeme kamkoliv, třeba na severní nebo jižní pól. Kde bude byt, tam pojedu hned!“ dodává.

Kam se v Latinské Americe jezdí pro českou hudbu?

Byt se našel v Rio de Janeiru, kde v Humpolci narozený hudební profesor hrál v symfonickém orchestru a vyučoval na univerzitě. Po šesti letech odešel do hlavního města Brasília, kde pomohl založit orchestr Národního divadla. Dotáhl to až do funkce univerzitního proděkana Fakulty umění a teď především pečuje o svůj obchod s hudebninami, největší svého druhu v Latinské Americe.

Bohumil Med ve své kanceláři

„Dodáváme do všech orchestrů v celé zemi, do univerzitních knihoven a máme samozřejmě taky normální zákazníky. Tady máme Dvořáka a tady máme Fibicha… Jeden pianista v Uruguayi udělal koncert české hudby, a když se ho ptali, kde to všechno sehnal, odpověděl, že je to jednoduché, stačí si zajet do Brazílie a tam to všechno mají,“ říká s úsměvem pan Med.

Začal prodejem své knížky

„Máme největší obchod v Latinské Americe. Jsou zákazníci, kteří přijedou do Brazílie jenom proto, aby si mohli vybrat to, co chtějí, a zase se vrátí. Jsme z posledních, protože hudebních krámů už je opravdu málo v celém světě,“ pokračuje Bohumil Med.

Čtěte také

Nejprve jsem prodával svoji knížku, pak mě požádal kamarád, ať prodávám taky jeho knížku, a tak jsem začínal. Dnes jich prodáváme statisíce,“ dodává pan Med.

Prodejna Musimed

Mezi nimi i učebnice, které Bohumil Med sám napsal a učí se podle nich budoucí hudebníci na brazilských univerzitách. 73letý emeritní profesor také jednou týdně vysílá pořad o novinkách z Česka v lokálním rádiu a svou vlast si připomíná i panoramatem Pražského hradu i dalšími fotografiemi ve své pracovně.

Obrat v rodné zemi

Už není vlastizrádcem, jak ho po emigraci ocejchovali. Po revoluci dokonce dostal státní vyznamenání za to, jak šíří jméno České republiky.

„Odešli jsme tenkrát legálně, když to šlo. Pak, když jsem se měl vrátit, tak jsem se nevrátil a byl jsem za to odsouzen na dva a půl roku jako vlastizrádce. Poté jsem se nemohl v Čechách ani nikde v okolních zemích objevit. Až pak mi to všechno odpustili. Teď už nejsem zrádce, ale hrdina,“ říká se smíchem pan Med.

Čtěte také

„Dokonce jsem dostal státní vyznamenání. My tu naši muziku šíříme a staráme se o ni,“ dodává. A občas si ji Bohumil Med jede připomenout domů, když už zase může. Do Česka se znovu chystá letos na podzim.


Zvětšit mapu města Brasília

autor: jkb
Spustit audio