Ve Vídni imigrantům pomáhají „profesionální sousedky“. Koho a proč oslovují?

Skoro polovina obyvatel Vídně má přistěhovalecké kořeny. Zorientovat se v rakouské metropoli teď bude pro přistěhovalce jednodušší díky takzvaným „profesionálním sousedkám“. Tyhle ženy umí spoustu jazyků, pocházejí ze všech koutů světa a kdysi byly ve Vídni stejně ztracené jako ti, kterým dnes pomáhají.

„Profesionální sousedky“ nabízejí různé služby. Zajdou s vámi na úřad nebo nakoupit a fungují jako tlumočnice i psychická opora. Prostě jako váš první známý v úplně cizím městě. Kdo jsou tyhle ženy s plachým úsměvem a jasně slyšitelným přízvukem?

Ve Vídni nevznikají velká ghetta

Na sídlišti Schöpfwerk žije asi osm tisíc lidí 25 národností. „Skladba zdejších obyvatel se za poslední roky hodně změnila. Přibylo přistěhovalců a ubylo klasických rakouských rodin,“ potvrzuje Christine Scholtenová, lékařka a taky zakladatelka projektu „profesionálních sousedek“.

Čtěte také

Vídeň ale těží z toho, že obecní byty, ve kterých často bydlí přistěhovalci, jsou rozložené rovnoměrně po celém městě, a nevznikají tak obrovská ghetta, kde by bydleli pouze imigranti. Ani sídliště Schöpfwerk není vysloveně problémovou lokalitou. Přispívá k tomu i zdejší komunitní centrum.

Ze sídliště Schöpfwerk

Profesionální sousedky oslovují ženy

Kolem stolu sedí asi 16 žen, podle vzhledu cizinek, většinou z Turecka, Somálska nebo Čečenska. Tohle jsou „profesionální sousedky“. Všechny v Rakousku žijí kolem deseti let, kdysi se tu musely protloukat na vlastní pěst a teď chtějí usnadnit první krůčky ženám v podobné situaci. Ale proč vlastně jenom ženám?

„Samozřejmě že i muži-přistěhovalci řeší ve Vídni problémy, ale žena je klíč k rodině, celá rodina na ní stojí. A když chceme oslovit celou rodinu, musíme začít u ženy,“ vysvětluje paní Scholtenová a už mi představuje Senem, Nurten a Rehab, tři „profesionální sousedky“.

Předvádějí mi modelovou situaci. Na lavičce v parku sedí žena v šátku se smutným výrazem, očividně zdaleka, kolem ní běhají děti. Sousedky přijdou k ní a citlivě ji zkouší oslovit: „Ahoj, můžeme si přisednout? To jsou vaše děti? A můžu se zeptat, proč nejsou ve škole? Vždyť je dopoledne.“

Projekt částečně nahrazuje komunitní centra

Právě obyčejné sousedské rozhovory na lavičce můžou vyřešit spoustu problémů. Rodiče například z arabského světa ve Vídni na začátku často nerozumí, co chce učitel po jejich dítěti nebo co jim vysvětluje úřednice za přepážkou. Vídeň má sice propracovaný systém, jak přistěhovalce začlenit mezi ostatní obyvatele, imigranti ale často zůstávají doma a do komunitních center se jim moc nechce.

Čtěte také

„Je to všechno založené na principu ˏpřijďte k námˋ. Ale přistěhovalci často nepřijdou. Takže naše profesionální sousedky na to jdou obráceně – my jdeme za imigranty a samy nabízíme pomoc. Je to asi poslední věc, která tu chybí. Jinak je Vídeň v integraci cizinců příkladným městem,“ dodává zakladatelka projektu „sousedky“.


Zvětšit mapu: na vídeňském sídlišti Schöpfwerk žije řada cizinců

autor: vob
Spustit audio