Kampaň v rytmu rapu a lídři v taxíku. Rakouská politika dokáže překvapit

Kolik současných rakouských politiků dokážete vyjmenovat? Jestli marně lovíte v paměti, nezoufejte. Svým politikům nemůžou přijít na jméno ani Rakušané a nejspíš to dají taky najevo v dnešních parlamentních volbách. Velké koalici lidovců a sociálních demokratů hrozí nejhorší výsledek v poválečné historii. Rakouská politika je v posledních letech, na rovinu řečeno, nudná. Letošní předvolební kampaň ale nabídla pár veselých momentů, které voličům opravdu rozjasnily den.

Z televize hraje znělka „volebního taxíku“, nové show, kterou pár týdnů před volbami spustila rakouská veřejnoprávní televize ORF. Byla to trefa do černého. Voliči totiž mohli okoukané politiky vidět konečně trochu jinak. Totiž na sedadle spolujezdce ve starém mercedesu.

Co strana, to jiný pasažér

Obstarožní auto šoféroval jeden z televizních reportérů a vozil šéfy politických stran z jednoho mítinku na druhý. Interiér auta byl samozřejmě prošpikovaný kamerami, které všechno nahrávaly. Princip byl jednoduchý. Při dlouhých cestách a v neformální atmosféře se politici měli rozmluvit a opustit klasická předvolební hesla. U někoho se to i povedlo.

Kampaň téměř na každém rohu

Šéfka rakouských Zelených Eva Glawischnigová se třeba přiznala, že až chorobně ráda uklízí nebo že její rodiče volili známého populistu, dnes už zemřelého Jörga Haidera. Současný lídr někdejší Haiderovy strany Josef Bucher si zase do taxíku sednul v krátkých kalhotách, ve kterých vypadal jako kluk z pískoviště.

Z taxíku na mítink

Jediný, kdo si před kamerou nesundal pomyslnou masku, byl šéf strany Svobodných Hans Christian Strache. Ten se držel tak na uzdě, že se ho moderátor nakonec musel zeptat: Už spolu jedeme 12 hodin. Tak kdy vás konečně trochu poznám?

Čtěte také

Volební taxík byl taková kultivovaná předvolební zábava, při které stačilo sedět na gauči u televize. Kdo se chtěl ale opravdu odvázat, musel vyrazit na některý z předvolebních mítinků. A být připravený na všechno.

Rapující lídři stran

Řízný rap byl neoficiální hymnou jednoho z kandidátů. Zpívá se v ní o korupci a špatných poměrech v Rakousku a hlavně o člověku, který by to měl všechno spravit. Tím je prý Frank Stronach – 81letý miliardář, který se letos rozhodl kandidovat a zbavit Rakousko politických dinosaurů. Volební song mu nazpíval rapper, který si říká Otto obyčejný člověk.

Čtěte také

„Naše země potřebuje lidi, jako je Frank Stronach, on jediný tu pro nás něco dělá,“ svěřil se mi po jednom z mítinků zpěvák Otto.

O tomto lídrovi rapuje Otto obyčejný člověk

Někteří politici ale radši vzali mikrofon do ruky sami. Šéf populistické strany Svobodných Hans Christian Strache rapoval už několikrát. Text jeho skladby pro letošní volby vás nepřekvapí, jsou to posměšky na adresu politických konkurentů.

Frázování by chtělo ještě doladit, jinak ale klobouk dolů. Mimochodem, kdo by to byl řekl, že v předvolební kampani v Rakousku bude namísto tradiční dechovky dominovat právě rap. Buď jak buď, v boji o voliče se počítá každý pokus a letos to platí dvojnásob. Podle průzkumů hrozí, že Rakušané unavení politikou přijdou volit v historicky nejnižším počtu, a politici musejí zkoušet možné i nemožné.

autor: vob
Spustit audio