Španělsko: Plážové osvěžení po celý rok? Jedině v chiringuitu

Španělé rádi tráví volno u moře. I v těchto dnech jsou pláže plné, protože v části Španělska je stále kolem 30 stupňů. Kromě pláží, se taky u pobřeží v Andalusii plní takzvané chiringuitos.

„Minulý víkend tu byla hlava na hlavě. Teď v průběhu týdne se to tu trochu vyprázdnilo,“ říká mi José, muž ve zralém věku. Právě si zaplaval v Atlantiku a sem na severozápadní pobřeží Španělska jezdí z Madridu na dovolenou pravidelně už několik let, vždy však až na konci léta.

„Voda je dnes výborná a teploučká, ale já se tu koupu i v říjnu. A když přijedu v prosinci, tak i tehdy si v moři ještě zaplavu.“ Tato slova José, zaměstnáním projektant, říká už v plážové restauraci. Jsme jen 20 nebo 30 metrů od moře a José si vestoje, ještě v mokrých plavkách, objednává u pultu v takzvaném chiringuitu studené pivo.

Původně rybářské taverny

Proč Španělé říkají plážové restauraci tak zvláštním slovem? „Chiringuito byla původně jakási rybářská taverna. Slovo samotné pochází pravděpodobně z Kuby nebo Portorika. Chiringuito byl menší dřevěný altán na břehu moře, ve kterém si rybáři mohli dát víno a něco sníst.“

Čtěte také

To už mi přibližuje historii těchto plážových zařízení Javier, kuchař v moderním chiringuitu na pláži v Matalascañas. Tato pláž v regionu Andalusie má pět a půl kilometru. Plážových restaurací postavených přímo na písku, tedy chiringuitos, je tu proto alespoň deset. Ne všechny jsou ale ještě otevřené i teď, na konci léta a na prahu podzimu.

Matalascañas

I dnes jsou pláže místem pro rybáře

Vydávám se tedy na malý průzkum a vezmu to naboso, přímo po pláži. Po cestě nemůžu přehlédnout tělnatého, vysokého a tetovaného muže. Před sebou má tři dlouhé udice a tipuji, že to bude Němec. Osamělý rybář mi pak prozradí, že žije ve městě Benidorm, tedy na opačném, východním pobřeží Španělska, u Středozemního moře. Poví mi pak, že sem přišel proto, že v místním Atlantiku jsou větší ryby.

Čtěte také

Německý přízvuk ve španělštině tento muž určitě nemá. „Když se rybařině věnujete, tak víte, že oblast Huelvy a Cádizu je mimořádně lákavá,“ vypráví mi Leonardo a brzy se dozvím, že je z uruguayského Montevidea a že ve Španělsku žije 12 let.

Přes zimu se drží jen jediné chiringuito

Na pláži dnes velký nával není a jsou tu spíš starší páry. Nyní se už dostávám k majestátně působícímu dvouposchoďovému chiringuitu, který stojí nad písečnou pláží a je postavený na dvou dřevěných kolech. To aby jej nesmetl nějaký nečekaný horský příliv.

„Jsme tu asi jediní, co mají otevřeno po celý rok,“ řekne mi paní Matylde, spolumajitelka chiringuita, které si s manželem a kamarády vlastnoručně postavili už před 43 lety. Paní Matylde by samozřejmě byla ráda, kdyby takové pěkné počasí, jako je dnes, vydrželo co možná nejdéle. Déšť má ale podle předpovědí brzy dát definitivní tečku za letošním létem i tady na jihu Španělska.


Zvětšit mapu Matalascañas

autor: ľzl
Spustit audio