Drážďany: Na výrobu nejlepší adventní štoly dohlížejí zkušení pekaři i odborná komise

Pečení štoly je královská pekařská disciplína – takhle to vidí majitel rodinného podniku v saském Langebrücku Henry Mueller. Pracuje tam se svými syny a dohlíží na to, aby štoly, bez kterých si Němci nedovedou Vánoce představit, byly jaksepatří. V pekařství, zahaleném vůní vanilky, skořice, citrusové kůry a mandlí, nás uvítali ve chvíli, kdy plechy se štolou vytahovali z pece.

V malém pekařství v saském Langebrücku je rušno. Majitel rodinného podniku Henry Mueller právě vyndává z pece plechy s vyhlášenou štolou a jeho synové mezitím připravují další těsto.

Královská disciplína potřebuje čas

„Štola patří do královské pekařské disciplíny. Aby získala tu správnou chuť, jakou má mít, je třeba se její pečení naučit a to nějaký čas trvá,“ vysvětluje majitel pekárny. Štoly, ale i další cukroví, zákusky a pečivo vznikají v malé pekárně sousedící přímo s malebným krámkem.

Čtěte také

„Pekárnu založil v šestašedesátém otec. Od roku 1972 jsme tady. Teď už tu pracuje třetí generace,“ říká majitel pekárny. Malý rodinný podnik má samozřejmě své vlastní rodinné recepty. Drážďanská štola má ovšem svá pevná pravidla.

Pekařství je plné lákavých chutí a vůní

Kvalitu hodnotí nejprve komise

„Drážďanská štola je chráněnou značkou, proto ji kontroluje speciální komise. Ta boduje vzhled a chuť. Nejvyšší hranicí je 20 bodů. Dosažením 16 bodů je kvalita zaručena. Pekař pak dostane zlatou cihlu – to je doporučující znamení pro zákazníky,“ pokračuje majitel.

Mezitím dostávám čerstvou štolu na ochutnávku. Kolik bodů dostala? „To nemohu říct, ještě mi nedorazil certifikát, ale loni jsem měl přes 19 bodů,“ říká se smíchem pekař.

Zatímco si pochutnávám na štole a povídám s panem Muellerem, sleduji, jak jdou štoly na odbyt a to přitom nejde o nijak levnou záležitost.

Pekařství Mueller v Langebrücku na předměstí Drážďan

Pravá drážďanská je s rozinkami

„Originální drážďanská štola má dvě kila a taková je i dražší. Nesmíme zapomenout, že je v tom hodně ruční práce,“ pokračuje pan Mueller.

Taková dvoukilová štola přijde na 32 eur, tedy asi 850 korun. Zájemců je ale evidentně dost. Henry Mueller jich ročně napeče kolem tisícovky. Dopřává si je ale také sám. S kávou nebo čajem jsou prý nejlepší. A co tedy správná štola obnáší?

„V dobré drážďanské štole musí být hodně másla, hodně rozinek, mandlí, pomerančové a citronové kůry a koření. Samozřejmě se dělají různé štoly, ale pravá drážďanská je s rozinkami. A při krájení se musí začínat vždy zprostředka, pak dáte k sobě obě půlky, aby štola zůstala co nejdéle čerstvá,“ přidává tip Henry Mueller. Takže dobrou chuť.

autor: kls
Spustit audio