Děti českých krajanů v Sydney by jednou mohly maturovat i z češtiny

Česko a Slovensko existují už přes dvacet let odděleně, ale třeba děti Čechů a Slováků v australském Sydney mohou ledacos podnikat společně. Například v České a slovenské škole, do které se teď po prázdninách vrátí.

Čtěte také

Kateřina Larbalastier pochází z Olomoucka. V australském Sydney má už několik let vlastní rodinu a také školu, ve které je ředitelkou. Jak říká, na začátku tohoto příběhu byla pravidelná setkávání několika maminek včetně Lenky Kaňové, která školu založila.

„Děti si spolu vždy hrály, když však rostly, přišla Lenka s nápadem založit školu. Otevírali jsme tu v roce 2010. Měli jsme jen 50 dětí a vůbec jsme nevěděli, jak to bude vypadat dál.“

To říká Kateřina Larbalastier, ředitelka České a slovenské školy, která má dnes na sedm desítek dětí. Od nemladších dvouletých, které chodí do třídy společně s rodiči, až po ty nejstarší na úrovni českého prvního stupně.

Kvalita výuky na prvním místě

Děti chodí do školy pravidelně každou sobotu dopoledne a počty žáků v jednotlivých třídách by mohly české učitelky v Česku těm českým v Austrálii závidět. „Nechceme tu kvantitu na úkor kvality. Není důvod mít ve třídě 20 dětí, z nichž by polovina nevěděla, oč se jedná. Výuka musí být pro děti zajímavá,“ je přesvědčena.

Čtěte také

Počty žáků jsou ale pro ředitelku školy do budoucna důležité. Kateřina Larbalastier má totiž sen: chtěla by, aby mohly jednou děti ze školy v Sydney z češtiny i maturovat.

České a australské děti sdílejí společné prostory

A ještě jeden velký sen Kateřina Larbalastier má. Chtěla by vlastní budovou. Ta, ve které Českou a slovenskou školu v Sydney najdete, patří větší část týdne australským dětem, a i když jde o hezké zázemí s dvorkem, na kterém děti svačí, tak se tam prý člověk občas necítí úplně komfortně.

„Musíme to tu opustit přesně v takovém stavu, v jakém to bylo při našem příchodu. Jde to i do extrémů, všechny židle i papíry musí být na svém místě. Vždy po příchodu to tu proto vyfotím, abychom pak mohli všechno uvést do původního stavu,“ popisuje stávající praxi.

Spustit audio