Thajské hedvábí objevil pro svět bývalý americký voják. Pak zmizel v džungli

Jima Thompsona opřádají konspirační teorie a tajemství, která zatím nikdo neobjasnil. Jim byl americký voják, byl ale také velmi úspěšným byznysmenem. A je také mužem, o kterém půl století nikdo nic neví. Zmizel v Thajsku, beze stopy. Tam začíná pátrání zpravodajky Kateřiny Procházkové.

Jim Thompson má své muzeum. U vchodu buší thajští hudebníci do bubnů. Hrají na oslavu muže, který je po smrti nejspíš už 47 let. V Thajsku ho mají rádi, protože Thompson rozjel na začátku 50. let byznys, který stále kvete a přináší miliónové zisky. Jima Thompsona proslavilo hedvábí, tedy thajské hedvábí.

Z neznámého hedvábí miliónový byznys

„Když přišel Thompson jako americký voják během 2. světové války do Thajska, uchvátilo ho zdejší hedvábí. Nebylo totiž známé. Předlo se především na venkově a látky lidé používali jen k vlastní potřebě. Thompson z něj ale udělal mezinárodní komoditu. Po skončení války založil v Thajsku svou firmu a unikátní tkaninu nabízel po světě,“ dozvídám se v muzeu.

Provází tu krásná průvodkyně Panlop v hedvábném tradičním thajském oděvu. Jeho kvalitu hedvábí jako první ocenil právně Thompson. Začal navíc používat originální design a jasnější barvy. S prvními výrobky odcestoval do Spojených států, kde je představil na přehlídce módního časopisu Vogue. Což něco znamenalo! Za pár let se dokonce dostalo jeho hedvábí i do filmu. V americkém muzikálu Anna a král do něj oblékli skoro všechny herce.

Krásu hedvábných látek můžeme obdivovat i v malé muslimské barvírně. Barvírna a přádelna je domeček jako z pohádky – dřevěný, malý a v něm stroj na předení. Čerstvě upředené thajské hedvábí je trochu drsné na dotek, pevné a nepoddajné.

V malé barvírně a přádelně v centru Bangkoku není moc místa k hnutí. Nad hlavním vchodem ale visí fotografie Jima Thompsona a jedné muslimské rodiny. Všichni se na ní usmívají a vypadají šťastně.

Stroj na předení hedvábí

Thompson totiž ve svých továrnách zaměstnával právě chudé thajské muslimy a některým tak pomohl z bídy. Na tento sociální aspekt klade průvodkyně Panlop velký důraz.

Část svého domu si nechal přivést lodí

Muslimská komunita, která pro Thompsona pracovala, žila tady za kanálem, na druhé straně řeky. Kousek od svých zaměstnanců si pak Thompson postavil svůj dům.

I když spíše než „postavil“ by se více hodilo slovo „sestavil“. Komplex starých tradičních thajských domů, ve kterých bydlel, si nechal přivézt lodí na svůj pozemek. „Čtyři z domů jsou z bývalého thajského královského města Ayutthaya a další dva odtud z Bangkoku,“ říká průvodkyně Panlop.

Thompsonův dům je muzeum v pravém slova smyslu. Jeho majitel do něj nanosil skutečné thajské skvosty – od nábytku a látek přes sklo a nádobí. Toho, kdo má silné dekorační sklony, Thompsonův dům uchvátí.

Čtěte také

Nad jeho psacím stolem visí ve dvou rámečcích horoskopy. Jeden vytvořený pro rok 1959, kdy měl Thompson slavit životní úspěch. Tehdy se přestěhoval do Bangkoku, americkou armádu pustil k vodě a začal svůj hedvábný byznys. Druhý předpovídá neštěstí, které do té doby šťastného muže postihne v 61 letech. A horoskop se nemýlil.

„V roce 1967 Jim Thompson záhadně zmizel v džungli v Malajsii v oblasti Cameronských výšin,“ vysvětluje průvodkyně. Od té doby o úspěšném podnikateli nikdo neslyšel. Ztratil se v džungli? Zabila ho divá zvěř? Nebo si na něj počíhal někdo z konkurence? Anebo si na něj – podle konspirační teorie – vzpomněla americká tajná služba, podle které věděl příliš mnoho? Zatím to nikdo nezjistil a pravděpodobně už ani nejistí...

autor: kpr
Spustit audio