VIDEO: Muž, který obdivuje Baťu, šil boty i pro samotného papeže

Tradiční řemesla pomalu vymírají. Nahrazuje je sériová masová výroba především v Asii. Mezi takzvané ohrožené profese patří ševci. Držet se svého kopyta se už ševcům nevyplácí – i když existují výjimky… V mnichovské čtvrti Glockenbach žije muž, který si výrobou ručně šitých bot velmi slušně vydělává. A může se pochlubit i tím, že k jeho zákazníkům patří dokonce sám papež.

V obchodě v zapadlé Kohlstrasse je rušno. Dva muži si tu právě zkoušejí ručně šité boty do hor. Jeden kvůli tomu přijel až z Berlína. Cena přitom není malá, přes 400 eur. Podle zkušeností prodavačky se ovšem taková investice vyplatí.

„Dnes mám 17,5 tisíce zákazníků, ročně vyrobím čtyři tisíce bot,“ říká švec Bertl, když mne provází dílnou v sousedství prodejny. Bertl má několik pomocníků, k šití bot pro ty nejvybranější zákazníky ale nikoho nepustí. Jako v případě bot pro papeže Benedikta XVI.

„Měl jsem audienci u papeže. Chtěli staré poctivé bavorské ruční řemeslo, žádnou lacinou módu jako od Gucciho,“ vysvětluje.

Dva páry v kardinálské červené stavěl švec Bertl podle staré techniky z dob Ludvíka XIV., z té nejjemnější teletiny. Kravička pocházela z pastvin Benediktova rodného Marktlu na Innu. Další podrobnosti o nejprestižnější zakázce 52letý, jinak velmi povídavý, švec odmítá prozradit.

Čtěte také

V dílně visí od stropu desítky kopyt, všude kůže, vzorkovníky. „Nejprve se začíná obtahem nohy, potom si udělám kopyto. Podle formy se vyrobí nejprve zkušební bota, kterou si většina zákazníků vyzkouší tady v dílně. A podle toho, jak bota sedí, se dělají korektury,“ popisuje.

Výroba trvá obvykle sedm až deset dní. „Dělám boty pro velké lidi, pro super bohaté, hodně pro Japonce i Američany. Boty za 200, za dva tisíce, za pět i deset tisíc eur. Prodáme všechny.“

Ševcovský rukopis Bertla Krecy

Když se z povolání stane koníček…

K ševcovině se Bertl Kreca dostal oklikou. Když si jako výrobce horských sýrů nechal ušít boty, uchvátilo ho to. „Řekl jsem: Ševče, chci být taky ševcem,“ vzpomíná.

Sám dnes šije boty 30 let. A kromě toho sbírá knihy o botách i nejslavnějších ševcích a obuvnících. Má jich 1800. „Ukážu vám knihu Baťovy boty. Mám jak originální vydání, tak i to cenzurované za nacistů,“ chlubí se.

Paradoxně muž, který šije boty ručně v malé mnichovské dílně, obdivuje muže, který stál u začátku konce klasické ševcovské profese. Zřejmě to bude tím, že jednu vlastnost mají společnou. „Když se z povolání stane koníček, je to jako sen,“ říká švec Bertl. A Baťa by s ním určitě souhlasil.

autor: kls
Spustit audio