Čím vás překvapí Doněck? Několikatunovým míčem a pyramidami

Rodné město slavného fotbalového klubu Šachťor a centrum proruských separatistů. Také tím je znám východoukrajinský Doněck. Jaké je toto téměř miliónové město ve skutečnosti? Asi se nikdy nestane turistickým magnetem, přesto stojí za návštěvu.

Doněck je spojen daleko víc s britským královstvím než s bolševickým vůdcem. Doněckou industriální slávu a koneckonců i město samotné založil v roce 1869 velšský podnikatel John Hughes, který se rozhodl využít zdejších zásob uhlí a postavil první metalurgické kombináty.

Čtěte také

Místní si velšské příjmení Hughes poruštili na Juz a hlavní Arťomově třídě dodnes říkají Juzovka. Ale dost už bylo informací z Wikipedie. Vydejme se do města!

Varovali je před zemí divochů...

Jednou z atrakcí před stadiónem Šachťoru Doněck je žulový fotbalový míč, který plave na vodním polštáři a neustále se otáčí. Stačí šťouchanec a můžete pohyb tohoto několikatunového obrovského kamenného míče změnit.

Po městě mě provází Dima Ivaščenko, muzikant a moderátor doněcké televize. Celé prostředí Doněcku podle něj překvapilo návštěvníky fotbalového šampionátu, který se tu konal v roce 2012.

„Varovali je před příjezdem do země divochů, kde se k cizincům chovají agresivně nebo přinejmenším ne příliš přátelsky a rozhodně ne civilizovaně. Tak jim Doněck líčila britská média. Když přijeli, kompletně svůj pohled přehodnotili a pak na účet britských médií ironicky vtipkovali,“ vzpomíná Dima.

řeka Kalmius

Řeky Don ani Doněck byste tu nenašli

Další z architektonicky podařených pomníků a památníků najdeme kousek od stadiónu. Připomíná osvobození 8. září 1943.

Zajímavé také je, že město nemá nic společného s řekou Don, která tudy vůbec neprotéká, ale spíš s řekou Doněck. Tu však ve městě také neuvidíte. Protéká totiž Doněckou oblastí. Místní řeka se jmenuje Kalmius.

Mezi symboly Doněcké oblasti patří haldy, které v některých případech tvoří pyramidy, což dodává této krajině zcela neskutečný ráz.

A za chvíli se zas vracíme k britským počátkům doněcké kultury. Můj průvodce Dima se totiž musí připravit na večerní koncert v klubu Liverpool.

autor: mdo
Spustit audio