Pro Poláky je papež Jan Pavel II. svatý už dávno

Poláci si v souvislosti s Janem Pavlem II. velmi dobře pamatují dvě data. Den, kdy byl polský rodák zvolen papežem, a přesnou hodinu jeho smrti. Teď k tomu přibude ještě jeden údaj, na který Polsko nezapomene. Jan Pavel II. dnes bude totiž prohlášen za svatého. Budou u toho také dva lidé. Jeho jediný žijící přítel a nadšenec, který obnovil jeho papamobil.

Eugeniusz Mróz chodil s Karolem Wojtylou do jedné třídy na gymnáziu a bydleli ve stejném domě. „Jako spolužák byl vynikající, byl velikánem ducha a srdce – neobyčejně nadaný, pilný a poctivý,“ vzpomíná na svého spolužáka.

Čtěte také

Zásadně nedával ostatním nic opisovat. „Ne že by se chtěl povyšovat, ukázat nám, že je lepší. Myslel si, že by to bylo demoralizující. Říkal nám: ,Pokud máte nějaké problémy, něčemu nerozumíte, tak přijďte za mnou a já vám to vysvětlím‘,“ dodává devadesátiletý Eugeniusz Mróz.

Papež Jan Pavel II. mezi věřícími na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu v roce 2004

Z papeže mohl být druhý Marlon Brando

Z pokojů, kde se kdysi společně s Karolem Wojtylou učili, je dnes muzeum. Bavil se už tehdy s Lolkem, jak Wojtylovi říkali blízcí, o tom, co by chtěl v životě dělat?

„Ne, nijak zvlášť. Lolek, kromě toho, že byl velmi pobožný, miloval taky divadlo,“ vypráví starý pan Mróz. „Měli jsme amatérský soubor, kde hrával většinou hlavní role. Jeho vášní bylo hlavně studium, divadlo a sport.“

Čtěte také

Přelomovým dnem v životě Karola Wojtyly byl 16. říjen 1978. Pan Mróz tehdy poslouchal Radio Svobodná Evropa: „V šest večer se v éteru objevila informace, že novým papežem byl zvolen Polák Karol Wojtyla. Začaly mi téct slzy, byl jsem v šoku, ale šťastný.“

Bylo to pro něj překvapení. Jako student totiž ani nepředpokládal, že se Karol stane knězem, natož papežem. Spíš to vypadalo, že z něj bude herec.

Papamobil byl speciálně upraven pro potřeby papežovy návštěvy. Jezdí velmi pomalu a tiše, navíc se nedá převrátit

„Přiblížil Boha lidem a lidi Bohu, takový byl,“ říká Eugeniusz Mróz a zpívá mi kousek z písně, kterou pro svého přítele kdysi složil.

Papamobil vozil obilí, teď opět vyrazí do ulic

Marek Adamczak je nadšencem, který obnovil někdejší takzvaný papamobil, jímž Jan Pavel II. jezdil během poutí po Polsku.

„Po návštěvě papeže Polska v roce 1979 byly oba jeho vozy na příkaz komunistického vedení rozebrány. Zůstal jen podvozek a kabina. Tehdy mě poprvé napadlo, že bych dal papamobil zase dohromady,“ vypráví.

Čtěte také

Nevěděl ovšem, kde podvozky hledat. „Teprve v roce 2006 se mi do rukou dostala kniha, kde byly zveřejněna výrobní čísla i kam režim obě auta takříkajíc uklidil,“ říká mi majitel autoservisu.

Najít ztracené podvozky papamobilu z roku 1979 nebylo snadné, ale Marku Adamczakovi se to podařilo

Pomocí výrobního čísla se mu podařilo jeden podvozek vypátrat. Skončil ve šrotu, ale zachovaly se některé jeho díly. „Byl v jednom zemědělském družstvu na severu Polska. Vozilo se na něm obilí, pak sloužil na cestách jako pískovací auto. Vydržel jen proto, že to byl velmi těžký, původně vojenský vůz,“ dodává Marek Adamczak.

A dnes u příležitosti svatořečení polského papeže vyjede papamobil opět do ulic Varšavy.

autor: pev
Spustit audio