Shakespeare dostane k narozeninám cestu kolem světa

Pro valnou část dnešní mladé generace je vyrazit do divadla na jedno ze Shakespearových dramat synonymem nudy. Poslechnout si ale monolog z Hamleta třeba na pláži, to už zní mnohem zábavněji. I na takových netradičních místech chtějí Hamleta odehrát členové londýnského divadla Globe, kteří s představením vyrážejí na dvouleté turné po všech zemích světa.

„Začneme tady, v divadle Globe, což je zcela výjimečná budova. Pak přijde brzy na řadu rudý samet Majakovského divadla v Moskvě nebo římský amfiteátr v Makedonii starý 2000 let,“ popisuje pestrou směsici vytipovaných lokalit výkonný producent ambiciózního projektu Tom Bird.

Čtěte také

„Hamleta zahrajeme ale taky v bývalé zbrojnici v Kyjevě, na historických vykopávkách v Hondurasu nebo na pláži v Grenadě, na což se všichni obzvlášť těší,“ usmívá se a ukazuje mi jednoduchou přenosnou scénu od Jonathana Fensoma.

Musí se vejít do několika kovových beden, které budou po celé zeměkouli poctivě tahat všichni členové divadelního souboru. Tím se Globe vlastně vrací k tradici kočovných divadelních společností.

Divadlo Globe v Londýně  je unikátní stavba

„Přepravovat se budeme letecky, vlakem i lodní dopravou. Velmi pravděpodobně budeme cestovat i na velbloudech,“ odhaduje Tom Bird. „Scéna musí putovat všude s námi a je jasné, že se hranice mezi jednotlivými profesemi budou stírat. I když pochybuji, že si v jakékoli fázi turné jevištní mistr střihne Hamleta,“ směje se.

Do Afghánistánu i Severní Koreje

V Shakespearově divadle Globe si řekli, že nebudou dělat žádné kompromisy a nebudou hledět na to, jak je kde nebezpečno. Zavítají proto do Afghánistánu, stejně jako do Somálska. Ohlížet se nebudou ani na to, zda mají některé země problém s demokracií, a chystají se proto i do Severní Koreje nebo Běloruska.

„Všechny země světa prostě znamenají všechny země světa,“ říká producent World Hamlet Tour. „Nepřišlo nám správné ze seznamu někoho vyřadit a říct: Tam nepojedeme z toho a toho důvodu. A hlavně kudy vést onu pomyslnou linii?“

Čtěte také

„Na nabídku účastnit se Hamletova turné jsem okamžitě kývnul. Tohle je přesně ten typ rozhodnutí, kdy buď řeknete okamžitě ano, nebo začnete přemýšlet, že je to vlastně dost strašidelný projekt,“ říká jeden z cestujících Hamletů Naeem Hayat.

Dvouleté turné zahájí představení v shakespearovském divadle Globe

„Kolik lidí ale bude moct říct, že objelo s představením Hamleta celý svět? Mnoho herců má v zásadě dva sny: zaprvé zahrát si někdy Hamleta a zadruhé cestovat po světě,“ vysvětluje herec, proč se neváhal připojit k divadelním dobrodruhům.

Kdyby mohl, určitě by s námi jel i sám Shakespeare

Už v roce 1608, tedy pouhých pět let poté, co Shakespeare kralevice dánského stvořil, odehráli Hamleta přímo na moři členové posádky lodi Východoindické společnosti. Nabídnout slavné drama mimo klasické jeviště tak má nečekaně dlouhou tradici.

Nejen proto si umělecký ředitel divadla Globe a režisér představení Dominic Dromgoole myslí, že samotnému Shakespearovi by se myšlenka Hamletova světového turné zamlouvala.

Čtěte také

„Myslím, že by se mu to líbilo. Shakespeare hrozně rád cestoval. Byl rád, když jeho díla prorazila v cizích zemích,“ myslí si Dominic Dromgoole.

Ředitel divadla Globe Dominic Dromgoole

„Abych byl opravdu upřímný, ví se o něm, že rád vydělával peníze, že ve Stratfordu nashromáždil velké jmění. Takže by asi během našeho turné přepočítával autorské honoráře a chtěl vystavit účet,“ žertuje.

Nebojte se Hamleta

A Dominic do celého světa vzkazuje, aby se lidé jeho inscenace nebáli. Je totiž odlehčená, zábavná a kratší.

„Náš Hamlet je vtipný, je v něm radost… Je to pokus uniknout neurotickému Hamletovi. Nezapomínejme, že drama bylo napsané dávno před Freudem,“ zdůrazňuje. „Hamlet byl nade všechno ostatní génius jazyka a porozumění. Takže je to oslava téhle části jeho osobnosti.“

Hamlet v podání herců divadla Globe tedy v rukou Sigmunda Freuda neskončí. Uvidíme, jestli v péči psychologů neskončí po dvou letech samotní herci, s diagnózou ponorkové nemoci a otravy Hamletem…

autor: Jiří Hošek
Spustit audio