Apoštolové, víno a britská královna? Brémská radnice ukrývá netušené poklady

Radnici v Brémách, gotickou stavbu z pálených cihel s renesanční fasádou, považují mnozí za nejkrásnější v Německu. A hluboko v jejích útrobách se ukrývá další poklad. Největší německá vinotéka včetně nejstaršího vinného sudu pocházejícího z roku 1653.

„Tohle je centrum naší gastronomie. Sem přicházejí lidi, když si chtějí užít německou kuchyni a německá vína,“ vítá mne v historickém sklepení z roku 1405 průvodce Jan Kampe.

Právě tu vrcholí přípravy, číšníci zdobí stoly. Pětkrát do roka se tu koná ochutnávka pro významné obchodní partnery.

Tekuté poklady z celého Německa

„Prodáváme víno ze všech třinácti certifikovaných německých vinných oblastí, máme tu přes 1200 různých druhů vín, která rozesíláme do celého světa. Největší procento ale míří na sever Německa.“

Brémská radnice je jedna z nekrásnějších v Německu, od roku 2044 je na seznamu UNESCO

O tom, které víno se dostane do nabídky, rozhoduje sklepmistr Karl Josef Krötz. Ročně ochutná na tři tisíce druhů vín. Vyvolených značek je jenom něco kolem 150.

„Víno bylo v minulosti i dnes důležitým obchodním artiklem. A v Brémách byli chytří obchodníci, kteří si uvědomili, že s kvalitním německým vínem se dají dělat dobré obchody,“ vypráví Jan Kempe.

Společně míříme hlouběji do sklepů. „Aktuálně tu máme mezi 100 a 130 tisíci lahvemi. Dnes lidé kupují víno, aby ho vypili. Dříve ho uschovali pro výjimečné příležitosti,“ dodává a otevírá nádherně vyřezávané dubové dveře.

Čtěte také

Víno k nezaplacení

Do nosu mne okamžitě udeří tradiční vůně vinného sklepa. Všude okolo jsou velké sudy plné vína. A na konci místnosti je za mřížemi ukryta místní pokladnice: „Máme tady všechny ročníky od roku 1900 do roku 2010, s výjimkou roku 1931. Všechna vína jsou samozřejmě na prodej.“

Koupi vzácného vína předchází rituál – pohovor se sklepmistrem o tom, čím se daný ročník vyznačoval. K vínu pak dostanete speciální certifikát. Většinou tu lidé kupují vína ke vzácným událostem, jako jsou narozeniny, výročí svatby.

Mříž ukrývá největší poklady brémského radničního sklepa

„Před rokem jsme tu měli zajímavou degustaci. Vinařský klub z Belgie si koupil jednu láhev našeho nejstaršího vína z roku 1727. Aby ho okoštovali, analyzovali. Říkali, že to byl mimořádný zážitek, že chutnalo jako velmi dobré sherry. To proto, že víno bylo až do poloviny 60. let v sudu,“ vysvětluje Jan Kempe.

Za tři deci vína zaplatili 1500 eur, sedmičku stejného moku vydražili nedávno v aukční síni Christies za 6 tisíc eur.

To nejlepší pro královnu

Radniční sklep se pravidelně otevírá turistům. Nikde v Německu dnes nenarazíte na takové tekuté poklady.

„Je to apoštolský sklep, máme tu dvanáct sudů pojmenovaných po apoštolech – Bartoloměj, Matyáš, Jidáš tu je taky zastoupený,“ upozorňuje na zajímavost můj průvodce s tím, že všechny sudy pocházejí ze 17. nebo 18. století a všechny jsou plné.

Čtěte také

Pak se přesouváme do jakési svatyně brémského radničního sklepa. Namísto oltáře je tu nejstarší sud pocházející z roku 1653. Stále je plný vína. Poslední z hostů, který ho ochutnal, byla anglická královna Alžběta II.

Průvodce po brémském radničním sklepení Jan Kempe

„A tady je sklenka pro vás,“ podává mi Jan Kempe k ochutnání Ryzlink kabinet z Mosely, ročník 2012. „Suché víno by nebylo teď dopoledne dobré na žaludek. Pro nás je obzvlášť zvláštní, protože je z naší vinice. Takže na zdraví!“

Budete-li tedy mít chuť na výborné německé víno, ať už z Mosely, Frank nebo třeba Porýní, víte, kam zamířit.

autor: kls
Spustit audio