Tohle jídlo chutná fotbalem! V Brazílii sklízejí úspěch fanouškovské hot dogy

Párky v rohlíku jsou v Brazílii úplně jiné než v Česku. Není to jen rohlík, hořčice a párek: do rozkrojené housky se přidává omáčka, majonéza, nastrouhaná mrkev, hrášek, kukuřice, křepelčí vajíčka, hrozinky, smažené brambůrky ve tvaru nudliček a někde vám to ještě hezky zakryjí bramborovou kaší. Jeden podnikatel si ale pro mistrovství světa vymyslel opravdovou specialitu!

Nedaleko stadionu Corinthians je velké nákupní středisko. Od jednoho ze stánků s občerstvením si lidé odnášejí v rukou párky v rohlíku. Ale nejsou to ledajaké hot dogy. Mají barevné housky!

„Brazílie je kreativní země. A tak jsme vymysleli fanouškovské hot dogy,“ představuje mi svůj výtvor majitel stánku Wesley Machado. A opravdu. Brazílie je kreativní nejen ve fotbale, ale šampionem v téhle disciplíně je i v reklamě nebo v marketingu. Což se u stánku W-Dog potvrzuje.

„Naše hot dogy mají barevné housky, v barvách vlajek. A pak taky náplně odpovídající národním kuchyním,“ dozvídám se.

Argentinský hot dog - tenká klobáska, česneková majonéza, žlutá paprika a typická argentinská omáčka chimichurri. Chybí mu snad jen číslo 10 na zadní stranì housky

Takže v argentinském hot dogu je párek, česneková majonéza, ocet, žlutá paprika a chimichurri. Co to je, vysvětluje Wesley Machado: „Chimichurri je speciální omáčka z bylinek, papriček a olivového oleje, typická argentinská omáčka.“

Brazilský hot dog se zatím na jídelníčku drží

Devět měsíců to tu plánovali, zkoumali kuchařky a vymýšleli – to je desetkrát méně, než měla Brazílie na přípravu mistrovství, popichuju tohohle vlastence tím, že se spousta projektů nestihla. Ale on se nedá: „No ale naše párky v rohlíku jsou hotové, ne?“

Ale radši hned přestavuje další: „Zajímavý je německý. Samozřejmě v něm musí být frankfurtský párek, kysané zelí, pak je to karamelizovaná cibulka, zelená majonéza a bramborová kaše.“

Čtěte také

Postupně, jak vypadávají týmy, mizí z nabídky i některé národní hot dogy – třeba italský, chilský nebo americký. Ale brazilský – s feijoadou, tedy typickou omáčkou z fazolí – ten zatím zůstává.

Jednoho z návštěvníků jsem nechal hádat, co by tak v brazilském mohlo být… „Nějaká směs… a nějaké typické jídlo? Ano, feijoada – tedy fazole,“ tipuje. A trefil se, opravdu jsou tam fazole.

O speciální mistrovské párky v rohlíku je velký zájem. I mediální. Majitel stánku Wesley Machado sleduje, jak chutná brazilská specialita reportérovi jedné brazilské televize

Do českého párku v rohlíku patří svíčková!

Jedna věc je ale po mistrovství jistá: „Protože jsme tady hned vedle stadionu místního klubu Corinthians, budeme dělat i jejich hot dog.“

Wesley Machado zatím ví na sto procent, že houska bude červeno-černá, v klubových barvách a uvnitř určitě bude slanina. Bude to takové popíchnutí konkurenčního týmu Palmeiras, který má ve znaku vepře. Zkrátka, příslušnost ke klubu se tady v lidech nezapře. Corinthians je Corinthians.

„A jak by vypadal český?“ ptá se mě. „Vy děláte hodně omáčky, že?“ uvažuje. To sice ano, ale že bychom dali omáčky do párku v rohlíku? Říká, že bychom to měli zkusit! „Třeba svíčkovou,“ navrhuje.

autor: dkk
Spustit audio